14 oktober 2010

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) ThiemeĀ i, gepubliceerd op donderdag 14 oktober 2010.

Vandaag is de verharding van onze samenleving weer een stap verder gekomen. Ik kan me geheel vinden in de woorden vrijheid en verantwoordelijkheid die het kabinet voor ogen staan, maar mis in het akkoord alles dat wijst op mededogen en duurzaamheid. De bekende Amerikaanse trendwatcher Gerald Celente voorspelde etnische zuiveringen in Europa voor de komende jaren, we hoeven daar niet van op te kijken als het echt gaat gebeuren.

Hoe dieper de crisis, hoe meer mensen zich vast lijken te willen klampen aan populisten en andere kortetermijndenkers. Terwijl we over de rand van de afgrond groeien lijkt het grote streven nog steeds gericht op business as usual. We kappen meer bomen dan er worden aangeplant, we vangen meer vissen dan er geboren worden, we delven meer grondstoffen dan ons toekomen. Kortom, we leven op de zak van toekomstige generaties en het nieuwe kabinet PVC 1 gaat daar helemaal in mee.

Na ons de zondvloed lijkt het werkelijke motto van dit kabinet dat we te vuur en te zwaard zullen gaan bestrijden in alle meedogenloze en onduurzame voorstellen.

Maar we zullen ze vooral ook op inhoud van beleid beoordelen. Doen ze goede voorstellen om het aantal dierproeven terug te dringen, om de jacht in te perken, om de bio-industrie aan banden te leggen of om dierenbeulen aan te pakken, dan zullen we het kabinet in die maatregelen van harte steunen.

Maar het wordt een guur najaar in politiek Den Haag. Ik heb al diverse e-mailtjes gehad van mensen die opmerkten dat Melanie Schultz haar bontkraagje al had opgezet in Eenvandaag, alsof ze de fout van Maria van der Hoeven nog eens dunnetjes over wilde doen.

Morgen start het jachtseizoen en we zullen de mannen in het groen heel goed in de gaten gaan houden.

Tot gauw weer!