Onderzoek naar misbruik in kerken en instellingen

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op dinsdag 5 oktober 2010.

Landen, inclusief Nederland en het Vaticaan, moeten veranderen na schandalen over misbruik van kinderen.

In de Raad van Europa is vandaag indringend gedebatteerd over het misbruik van kinderen, dat in veel Europese landen in allerlei instellingen heeft plaats gevonden. CDA-vertegenwoordiger Pieter Omtzigt heeft het initiatief genomen tot een rapport om dit grondig uit te zoeken en waar mogelijk samen tot maatregelen te komen. Dit rapport werd vandaag behandeld. Omtzigt sprak namens de Europese Volkspartij en noemde wat gebeurd blijkt te zijn zonder omhaal “verschrikkelijke taferelen.” Bovendien is het een zeer ingewikkelde materie gebleken, die in veel meer organisaties rond de opvang van en omgang met jeugd en jongeren speelde dan wij al vreesden. Het speelde in het Westen in kerkelijke en andere jeugdinrichtingen, in verenigingen en in Oost-Europa bijvoorbeeld in weeshuizen.

Europa moet zich bezinnen en samen vragen : ’hoe gaan we nu verder, concreet en in het belang van de slachtoffers van toen, de kinderen van vandaag en de integriteit en kwaliteit van de zorginstellingen.’ Een belangrijke stap is daarmee gezet. Op het rapport is slechts één amendement besproken, een voorstel van Omtzigt zelf. Dat voorziet er in dat ieder land in Europa over twee jaar moet rapporteren welke veranderingen het feitelijk heeft doorgevoerd. Dat raakt concrete voorstelen als: begint de verjaring van delicten echt pas te tellen nadat het slachtoffer 18 jaar geworden is en kan en moet een organisatie die met kinderen werkt ook het verleden van zijn vrijwilligers nagaan (in Nederland met een verklaring omtrent het gedrag).

Op initiatief van Omtzigt moeten alle staten in Europa een dergelijke rapportage schrijven. Dus laten zien welke lessen zij getrokken hebben. De lijst betrokken landen is inclusief het Vaticaan, dat bij de Raad van Europa een speciale status als waarnemer kent. Dat vindt Omtzigt ook werkelijk nodig, want “alleen na introspectie kunnen we lessen trekken voor de toekomst.” Het is voor zover bekend de eerste keer dat het Vaticaan door een internationale organisatie gevraagd wordt om in een brief van de regering aan te geven welke lessen getrokken zijn. Dit is op zichzelf al een doorbraak.