Over Afghanistan, Israëlische burgemeesters en Prinsjesdag

Met dank overgenomen van M.H.P. (Martijn) van Dam i, gepubliceerd op dinsdag 21 september 2010, 3:44.

Afghanistan

Vorige week vonden de verkiezingen plaats in Afghanistan. Fraude en geweld overheersten de berichtgeving. Positief was dat 40% van de Afghanen gestemd zou hebben. Toeval of niet, maar ongeveer tegelijkertijd verscheen het bericht in NRC dat Van Middelkoop door de Amerikaanse generaal Petraeus gevraagd zou zijn om Nederlandse trainers voor Afghaanse politiemensen en militairen. Opvallend genoeg zijn soortgelijke informele verzoeken van de VN om bijvoorbeeld in COngo een kleinschalige bijdrage te leveren nooit voorpaginanieuws... Maar goed, de NAVO heeft trainers en opleiders van politie en leger nodig. De NAVO wil weg uit Afghanistan, de Afghanen moeten 'zelf verantwoordelijk worden voor de eigen veiligheid'. Daar is dus alles op gericht. Namens de PvdA heb ik steeds naar voren gebracht dat wij nog wel bereid zijn te helpen met de opbouw van het Afghaanse leger en de Afghaanse politie, net zoals we door willen gaan met ontwikkelingshulp, maar dat we niet een nieuwe gevechtsmissie willen steunen. Het is nu afwachten wat er precies aan de Kamer wordt voorgelegd. Volgens krantenberichten is de mogelijke rechtse coalitie nog verdeeld. Het is niet voor te stellen dat de nieuwe regering Nederlanders zou willen uitzenden zonder steun van alle coalitiepartijen.

Israëlische burgemeesters

In het weekend kwam in het nieuws dat de VNG een groep Israëlische burgemeesters niet wil ontvangen. Buitenlandse Zaken zou de VNG erop gewezen hebben dat een deel van de groep zou bestaan uit burgemeesters van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en zou hebben aangegeven dat een dergelijke ontvangst het verkeerde signaal zou afgeven. De VNG besloot daarop van de ontvangst af te zien. Dat is een terecht besluit en een terecht advies van Buitenlandse Zaken. De Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn illegaal. Ze zijn in strijd met de Vierde Geneefse Conventie die de bescherming van burgers in een oorlogssituatie regelt. Zo is het verboden de eigen bevolking te verplaatsen naar bezet gebied of om eigendom te onteigenen. De burgemeesters in bezet gebied zijn functionarissen die dus dag in dag uit schendingen van het internationaal recht uitvoeren en in stand houden. Nederland erkent de Israëlische gemeenten op de Westelijke Jordaanoever niet. Dan past uiteraard ook geen officiële ontvangst van de burgemeesters van die gemeenten.

Prinsjesdag!

Vandaag is het Prinsjesdag. Anders dan voorgaande jaren, want er is geen volwaardig kabinet en geen volwaardige begroting. De plannen hebben we grotendeels al in de kranten kunnen lezen. Er moet bezuinigd worden, maar duurder maken van de kinderopvang of maatregelen nemen waardoor allochtonen die hier al langer zijn maar nog niet goed Nederlands spreken geen taalles meer gaan volgen, dat lijkt niet verstandig. Later vandaag zullen we weten of er nog plannen zijn die nog niet zijn uitgelekt. Maar al met al zijn de plannen van vandaag niet zo ingrijpend als plannen van een rechts kabinet te hoogte van 18 miljard zouden kunnen zijn. Maar het kabinet Rutte dat er al niet was op 1 juli is er op Prinsjesdag nog steeds niet... Gelukkig hebben we vandaag wel alle folklore dus laten we daar dan maar van gaan genieten.