17 september 2010

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op vrijdag 17 september 2010.

Afgelopen woensdag een debat over de Q-koorts gehad. Zoals bekend is Q-koorts een besmettelijke, potentieel dodelijke ziekte. Q-koorts bacteriën komen vrij bij de geboorte of abortus van een lammetje. Nergens ter wereld heeft de Q-koorts bacterie zo agressief toegeslagen als in Nederland. Het feit dat wij niet alleen het meest veedichte land ter wereld zijn, maar ook een zeer dichtbevolkt land, maakt deze Q-koorts epidemie zo desastreus. De vee-industrie is letterlijk ziekmakend voor mens en dier. Inmiddels zijn er 12 mensen door de Q-koorts gestorven, zijn er in totaal 3414 mensen ziek geworden, en meer dan 62.500 dieren gedood.

De meerderheid in de Kamer wil dat de geitenhouders weer alle ruimte krijgen om te fokken. De beide ministers willen echter dat er niet gefokt wordt met geiten die, ten tijde van de ruimingen de eerste helft van dit jaar, op de besmette bedrijven mochten blijven. Sommige geiten konden toen blijven, omdat ze niet drachtig waren. Dit geldt ook voor de geiten die in die tijd geboren en gevaccineerd zijn.

 
17 september 2010
Bron: Blog Marianne Thieme

Het lijkt mij een terechte beslissing, omdat de dieren Q-koorts kunnen hebben en niet met zekerheid kan worden vastgesteld of zij een risico voor de volksgezondheid vormen. De VVD, CDA, PVV, ChristenUnie en SGP vinden echter dat het risico voor de volksgezondheid aanvaardbaar is en kiezen voor de bedrijfsbelangen. De boeren dreigen ondertussen de dieren (20.000 jonge geiten) voortijdig te slachten omdat ze niets waard zijn als je er niet mee mag fokken. Typisch weer een voorbeeld van hoe een dier verworden is tot een economisch goed dat enkel een recht van leven heeft als het geld opbrengt. Bijzonder is dat de fracties die keer op keer kiezen voor de economische belangen van de veesector, de Partij voor de Dieren verantwoordelijk willen maken voor die massale doding. De wereld op zijn kop natuurlijk. Wij eisen al sinds de uitbraak van de Q-koorts epidemie in 2007, 2008 en 2009 voor een fokverbod en willen een einde aan de gevaarlijk hoge concentraties dieren op de bedrijven in een dichtbevolkt land als de onze. Als het kabinet adequaat had gehandeld vanuit het voorzorgsprincipe, het economisch belang ondergeschikt had gemaakt aan volksgezondheid en dierenwelzijn, hadden we nu niet zoveel onschuldige slachtoffers onder mensen en dieren gehad. Lees hier mijn bijdrage.

Wat leuk om te vertellen is dat een bestuurslid van PINK!, onze jongerenorganisatie, morgen voor een week naar New York vertrekt om mee te praten tijden de Millenniumtop van de Verenigde Naties. PINK! is uitgenodigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, naar aanleiding van de videowedstrijd VoiceOver. In een korte video reageert PINK! op drie stellingen over ontwikkelingssamenwerking. Het filmpje was zo goed dat PINK! de juryprijs heeft gewonnen. Je kunt PINK! in New York volgen via hun website. Heel veel succes gewenst vanuit Nederland!

Tot slot: ik kreeg de afgelopen dagen mailtjes van mensen die dachten dat ik met het opgeven van het verenigingsvoorzitterschap mijn politiek leiderschap dan wel mijn fractievoorzitterschap neergelegd had. Niets is minder waar. Ik ben nu, net als de andere fractievoorzitters in de Tweede Kamer (excl. Geert Wilders) alleen geen partijvoorzitter meer. Voorbeeld: Maxime Verhagen (CDA) is politiek leider/fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Henk Bleker is CDA-partijvoorzitter (van de vereniging). Beide functies vervulde ik acht jaar lang. Op het congres van de Partij voor de Dieren van 28 november aanstaande zal de nieuwe verenigingsvoorzitter gekozen worden.

Goed weekend!