09 september 2010

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op donderdag 9 september 2010.

Vanochtend om 5 uur opgestaan voor het nieuwe TV-programma “Ochtendspits” van WNL. Daarna meteen doorgegaan naar Den Haag voor het gesprek bij informateur Tjeenk Willink. Het was een goed gesprek. Heb nogmaals aangegeven dat ik dit rechtse minderheidskabinet zeer instabiel vind o.m. vanwege het gebrek aan een meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer. Wat de fractie van de Partij voor de dieren betreft zou de informateur ook een gesprek moeten hebben met de fractievoorzitters van de Eerste Kamer om te bezien of er sprake kan zijn van een vruchtbare samenwerking tussen dit minderheidskabinet en de Staten-Generaal (= Eerste en Tweede Kamer). In navolging van de oproep van onze senator Koffeman hebben negen fractievoorzitters in de Eerste Kamer per brief aan Opstelten laten weten grote zorgen te hebben over die samenwerking. Zojuist kwam het goede bericht binnen dat Tjeenk Willink morgen met de Eerste Kamervoorzitter zal spreken.

In deze tijden van crises wordt ons land gediend met een stabiel kabinet. Ons voorstel is, nu alle andere coalitiemogelijkheden onbegaanbaar lijken, dat er een, door boven de partijen staande deskundigen geschreven duurzaam concept regeerprogramma moet komen, dat recht doet aan de noodzakelijke bezuinigingen én aan de noodzakelijke paradigmaveranderingen voor een meer duurzame samenleving. Dat zou moeten worden voorgelegd aan alle politieke partijen, die vervolgens kunnen bepalen of ze bereid zouden zijn steun te geven aan een duurzaam zakenkabinet. Dit is een kabinet dat niet afhankelijk is van een beperkte coalitie en uitgaat van wisselende meerderheden op basis van initiële steun voor de hoofdlijnen van wat nodig is voor een duurzaam Nederland.

Het dringt ook bij LTO http://www.agd.nl/10108089/Nieuws/Artikel/LTO-slachtdieren-in-omgeving-slachten.htm?showcomments=yes door dat we af moeten van het eindeloze gesleep met slachtdieren, omdat dat niet goed is voor het welzijn van de dieren. Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid van LTO Nederland zei gisteren op een symposium van diergeneeskundig centrum De Lingehoeve, dat "het niet nodig is om twintig slachterijen voorbij te rijden voordat het slachtvee bij een bepaalde slachterij aan komt. Dat is niet goed voor het welzijn van het vee, het risico op dierziekten én de kwaliteit van het product. Dieren worden tijdens het transport niet zwaarder".

Hij vindt dat slachtvee binnen een bepaalde kilometerzone geslacht moet worden. "Of dat net over de grens in Duitsland is of toch nog in Nederland maakt niet uit. Maar binnen een straal van 500 kilometer is voldoende keuze van slachterijen om hiermee de vrije marktwerking niet te belemmeren", aldus Van Hoof. Een straal van 500 kilometer is wat de Partij voor de dieren betreft nog steeds te groot, want dan heb je het nog steeds over zo’n 6,5 uur in een veewagen. Wij willen een maximum van twee uur. Een andere kanttekening die door een aantal boeren bij dit bericht op de site van het Agrarisch Dagblad wordt gemaakt, is dat Toon van Hoof als lid van de Raad van Commissarissen van megaslachterij VION met deze uitspraken eigenlijk vooral zijn slachterij bedient….

Dan heel wat anders: een groot aantal dierenbeschermers waaronder de mensen die aktief zijn in de werkgroep roofvogels, is een petitie begonnen voor een verbod op het houden en fokken van inheemse beschermde roofvogels. Deze door particulieren gehouden vogels leven vaak onder zeer dieronvriendelijke omstandigheden waarbij zij nooit de kans krijgen hun natuurlijke gedrag te vertonen.

Daarnaast vinden er regelmatig roofvogel- en uilenshows plaats. Deze worden gehouden onder het mom van educatie , maar in de praktijk blijken ze vaak van bedenkelijk niveau te zijn. Daarentegen hebben deze shows vele negatieve gevolgen: stroperij (leeghalen van nesten), het houden van wilde vogels in gevangenschap, illegale handel, fokken van (hybride) roofvogels en uilen, faunavervalsing. De shows bevorderen de wens van mensen om zelf ook een roofvogel of uil te houden.

Teken de petitie voor een verbod op het houden en fokken van inheemse beschermde roofvogels en ga naar http://roofvogels.petities.nl Voor meer informatie ga naar www.werkgroeproofvogels.nl

 
09 september 2010
Bron: Blog Marianne Thieme

Tot morgen!