Ronald Plasterk in het kort

Met dank overgenomen van R.H.A. (Ronald) Plasterk i, gepubliceerd op zaterdag 1 mei 2010.

In het artikel hieronder stel ik me kort voor.

Opleiding

Studie biologie, een paar jaar studie economie, promotie op een proefschrift over DNA.

Vorige / Huidige baan

Voordat ik minister van OCW was, was ik hoogleraar in de moleculaire biologie.

Daarom kandidaat-Kamerlid

Ik heb drie jaar geleden de overstap gemaakt: na 25 jaar in de wetenschap ging ik voor de PvdA in de landspolitiek. En dan is het 'samen uit - samen thuis': ik hoop dat we als PvdA opnieuw kunnen gaan regeren, maar als we oppositie moeten voeren tegen een rechts kabinet dan wil ik daar graag mijn bijdrage aan leveren. Juist na deze grote economische crisis is het cruciaal dat we ons land (en de wereld) anders inrichten dan voorheen, met meer nadruk op eerlijk delen, en op duurzaamheid.

Ambitie

We moeten de komende jaren grote hervormingen doorvoeren. Ondanks de economische crisis, ondanks de ecologische crisis, en ondanks de vergrijzing moeten we de wereld aan onze kinderen beter nalaten dan we hem van onze ouders gekregen hebben. Dat zal niet simpel zijn, het zal lastige keuzes opleveren, maar als we echt eerlijk delen zullen mensen die keuzes begrijpen en steunen.

Politieke voorbeeld

Jed Bartlet. En wie de serie The West Wing niet kent raad ik aan de DVD box te kopen. Bartlet combineert een aanstekelijk idealisme met een gezonde dosis realisme, en weet de mensen om zich heen te inspireren tot grote daden.

Welke eigenschap (van een ander) waardeer je het meest?

De werklust en het perfectionisme van Wouter Bos heb ik de afgelopen drie jaar van dichtbij mogen zien. Die bewonder ik zeer.

Voorbeeld buiten de politiek

Charles Darwin. Hij ontwikkelde de evolutie-theorie, die verklaarde hoe alle levensvormen, inclusief de mens, zijn ontstaan: niet door schepping maar door een natuurlijk proces. In zijn eentje, en tegen de stroom in, heeft hij ons hele beeld veranderd van wie we zijn en waar we vandaan komen.

Als ze dat nou nog eens zouden herhalen op tv...

Ik had hem al genoemd. The West Wing.

Favoriete boek

Dit jaar is het Sprakeloos van Tom Lanoye.

Favoriete plek in Nederland

De badkuip thuis. Juist als je probeert nergens aan te denken krijg je de beste ideeën.

Citaat

Je moet de wind niet door de hekken laten waaien.