Europese Commissie verdeeld over gekloond voedsel

Met dank overgenomen van K.T. (Kartika) Liotard i, gepubliceerd op woensdag 11 februari 2009.

‘De Europese Commissie schuift de belangen van consument en dier voor zich uit. Bij het toelaten van nieuwe voedingsmiddelen op de Europese markt staan nu vooral economische belangen centraal en dat zal helaas nog wel een tijd zo blijven.’ Dat zegt SP’er Kartika Liotard. Zij voerde deze week als rapporteur voor het Europees Parlement overleg met de Europese Commissie en de Europese Raad. Dit om een uitweg te zoeken in een meningsverschil over wat er in een verordening over nieuwe voedingsmiddelen moet komen te staan over het verbieden van gekloond vlees voor consumptie. De SP wil dat dat liever gisteren dan vandaag wordt geregeld om de belangen van mens en dier te waarborgen.

Onethisch

‘Het is me deze week duidelijk geworden dat de Europese Commissie intern verdeeld is. Er zijn Eurocommissarissen die het met mij, met een meerderheid van het Europees Parlement en met de Europese Raad eens zijn dat voedsel van gekloonde dieren niet op ons bord hoort. Ik vind het ethisch echt niet verantwoord om vlees te eten van dieren met zo weinig levenskansen, met zulke zware en pijnlijke bevallingen en met hogere ziektekansen. Daar moeten we niet eens mee wíllen beginnen. Maar er zijn binnen de Commissie ook krachten die primair denken aan de handelsbelangen. En er zijn mensen die bang zijn voor de invloed van de Wereldhandelsorganisatie’, aldus Liotard.

Signaal

‘Ik wil dat de Europese Commissie een duidelijk signaal afgeeft en snel met wetgevingsvoorstellen komt om voedselveiligheid en dierenrechten veilig te stellen. Dus niet dat de Commissie daar pas in december mee komt.’ aldus Kartika Liotard.

Stokje

In 2008 bleek dat de Europese Commissie het klonen van voedsel wilde reguleren via een verordening op nieuwe voedingsmiddelen. Daar heeft het Europees Parlement onder aanvoering van de SP een stokje voor gestoken. Klonen voor voedselproductie is echter tot op vandaag niet verboden. ‘Ik ken nog geen marktpartijen die dat soort voedsel op de markt willen brengen, maar buitenlandse bedrijven heb je niet onder controle, dat moeten we Europees regelen.’