Hoe werkt de bewaking van het Europese Parlement in de praktijk?

Met dank overgenomen van K.T. (Kartika) Liotard i, gepubliceerd op vrijdag 24 april 2009.

Zestig leerlingen van het ROC bezochten woensdag 22 april op uitnodiging van SP Europarlementariër Kartika Liotard het Europese Parlement. De leerlingen volgen op het ROC de richting bewaking.

Het bezoek kwam tot stand als vervolg op contacten met SP wethouder Johan van de Hout. Hij werkte met de leerlngen samen een een Europees project over veiligheid. In Brussel volgde de groep niet het standaardprogramma. Natuurlijk werd de plenaire zaal bekeken. Maar om dicht bij de belangstellingssfeer van de leerlingen te blijven had SP-beleidsmedewerker René Roovers twee medewerkers van de beveiligsdienst uitgenodigd om een inleiding te geven over de praktijk van de bewaking in het Parlement.

Mario Foccio, hoofd van de beveiligsdienst, vertelde over de bewaking van de gebouwen in Brussel, Straatsburg en Luxemburg. Hierna ging de groep zelf op pad en liep met een bewaker mevrouw Heukenbout langs een aantal interessante bewakingpunten en de gang van zaken rond de controle (bompakketjes) van de post.