Investeren in kracht van jongeren - Hoofdinhoud
Foto: Stephan Versluis
Een hele week mocht ik er werken en feestvieren: de Jubileum Jamboree van Scouting Nederland. Op de Maasoevers van Roermond is een tentendorp voor 13.000 mensen uit de grond gestampt met een infrastructuur van wegen, douches, toiletten, winkels, een huisartsenpost, veiligheidsdiensten, een haven en een buitendienst van onderhoudsmonteurs. De scouts leren er samen te werken, te zorgen voor elkaar en voor hun omgeving.
De scouts kunnen er abseilen, survivallen, koken, hiken met GPS, vlotten bouwen, zeilwedstrijden doen en een enorm waterspektakel beleven. Collectief hebben ze actie gevoerd voor War Child en vriendschappen gesloten met scouts uit landen als Ghana, Georgië, Ierland en Engeland. Als klap op de vuurpijl is het 100-jarig jubileum van scouting gevierd op een enorm festivalterrein met een uitzinnige massa van duizenden dansende scouts. Lowlands zou er voor tekenen.
De variëteit aan activiteiten op 'JubJam100' is groot, maar de maatschappelijke waarde ervan is nog veel groter. Jongeren ontwikkelen zich er tot betere mensen. Ze leren respectvol met elkaar om te gaan, te zorgen voor zichzelf en voor hun omgeving. Ondanks alle problemen rond hangjongeren, crimineeltjes en probleemjeugd is het gek genoeg vaak niet gemakkelijk om het jeugdwerk goed neer te zetten. Veel Nederlandse gemeenten herzien hun subsidieregels en gaan de komende periode flink op jeugdwerk bezuinigen. Kampvuurtjes mogen ook al niet meer worden gehouden, terwijl scouts dat heel verantwoord en gecontroleerd doen. Vergunningverlening voor kampen en clubgebouwen duurt soms jaren.
Bijna elke gemeente telt op z'n minst één scoutinggroep, waar driekwart van de leidinggevenden onder de 25 jaar zijn. Er zit dus enorm veel initiatief en kracht onder jongeren zelf om mee te bouwen aan onze samenleving. Zo helpen scouts in veel plaatsen ook bij maatschappelijke activiteiten, festiviteiten, projecten voor scholen of mensen met beperkingen en maatschappelijke stages. Dat te benutten en stimuleren is niet alleen een kwestie van geld, maar vooral van waardering en partnerschap. Wat overheden, bedrijven en scouting gewoonweg samen kunnen realiseren heb ik deze week in Roermond met eigen ogen kunnen zien.
Het is voor de PvdA van groot belang om de verbinding te zoeken en houden met het jeugd- en jongerenwerk in Nederland. De jeugd heeft de toekomst, maar bouwt die toekomst ook zelf. De positieve voorbeelden daarvan verdienen onze aandacht en steun. Het is goed dat onze (oud-)Kamerleden als Agnes Wolbert en Marjo van Dijken, en eerder ook Gerdi Verbeet, dit in de Tweede Kamer steeds voor het voetlicht brachten, onder meer bij de behandeling van de Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). De neiging is dat alle aandacht daarbij uitgaat naar de zorg, maar ook het jeugdwerk moeten wij daarin blijven steunen. Omdat de PvdA investeert in de kracht van jongeren.
Kim Putters is lid van het Landelijk Bestuur van Scouting Nederland.