´Pinnen´ een oudhollandsch werkwoord? - Hoofdinhoud
Column Brabant Business:
Het Nederlandse merk PIN heeft ons allemaal aan het pinnen gekregen, maar lang zal PIN niet meer bestaan. De reden hiervoor is SEPA, de Single Euro Payments Area. Binnen dit gebied kan in de nabije toekomst met één rekening en één set betaalmiddelen met hetzelfde gemak naar rekeningen in eigen land als naar rekeningen in andere landen worden betaald. Er komen overschrijvingen, incasso’s en betaalpassen die voor binnenlandse en grensoverschrijdende betalingen in dat hele gebied te gebruiken zijn. SEPA omvat in eerste instantie de landen die de euro hebben ingevoerd. Voor de Europese politiek is SEPA het ideaal van één uniforme Europese betaalmarkt die meer omvat dan de eurolanden.
PIN zal dus niet uitgroeien tot een pan-Europees merk, daarvoor is de Nederlandse betaalmarkt te klein. Het merk PIN zal in de markt worden aangeboden totdat er voldoende concurrerende Europese alternatieven beschikbaar zijn die in Nederland breed worden geaccepteerd. Elke bank zal voor zich besluiten tot hoelang de PIN-licentie wordt gecontinueerd. PIN zal blijven voortbestaan totdat alle banken hun licenties hebben opgezegd
Winkeliers en andere toonbankinstellingen dienen op termijn hun terminals aan chiptechnologie (EMV) aan te passen om Europese merken te kunnen accepteren. Dit migratietraject sluit aan bij de economische levensduur van betaalautomaten, maar zal uiterlijk in 2011 voltooid zijn. Ook zullen winkeliers op termijn door leveranciers van betaaldiensten aanbiedingen krijgen om Europese merken te accepteren. Daarnaast zullen winkeliers bij de afname van de betaaldiensten ook steeds meer voor leveranciers uit andere landen kunnen kiezen doordat nationale markten worden opengebroken.
De EMV chiptechnologie is trouwens goed nieuws in de strijd tegen skimming, het kopiëren van bankpassen. Hier in Brussel betaal ik al overal met deze nieuwe technologie die simpelweg niet te skimmen valt. Voor de banken, die klanten volledig schadeloos stellen, is skimming een gigantisch probleem. Afgelopen jaar bedroeg de schade voor banken 36 miljoen euro, zestien procent meer dan het jaar ervoor. Door nieuwe detectiemaatregelen wordt er weliswaar 400 euro minder maar nog steeds 1.100 euro op elke geskimde kaart ´verdiend´ door criminelen. In Nederland hebben de banken, het Openbaar Ministerie en de politie onlangs aangekondigd intensief samen te werken om deze vorm van fraude tegen te gaan. Toch raad ik iedereen aan om het door PIN ingefluisterde zinnetje nog maar even goed te onthouden: ´je mag alles van me weten, behalve m´n pincode!´.