Europees parlement stemt vóór onderzoek naar gelijke kledingmaten - Hoofdinhoud
Een Europese standaard voor kledingmaten is weer een stapje dichterbij gekomen nu een overgrote meerderheid van het Europees Parlement dinsdag voor onderzoek naar haalbaarheid van dit plan heeft gestemd. Als rapporteur van dit dossier waar mijn assistent Kim Bogte en ik hard aan hebben gewerkt zijn we erg tevreden met de 518 stemmen voor en 18 tegen. We hebben nu een zeer sterke onderhandelingspositie bij bespreking van het voorstel met de Raad van Ministers en de Europese Commissie. Wanneer het overleg tussen de drie organen plaatsvindt, is nog niet bekend. Mocht het voorstel worden goedgekeurd, dan zal de Europese Commissie onderzoek doen naar de haalbaarheid ervan.
Volgens het Europees Parlement, dat inhaakt op het aloude plan voor standaardmaten van het Europees Comité voor Standaardisering (CEN), is onderzoek naar een Europese standaardmaat nodig om verwarring bij consumenten te voorkomen en om het produceren voor de Europese markt eenvoudiger te maken. Overigens is het niet iets van de laatste tijd; het CEN is al twintig jaar bezig met het ontwikkelen van een standaard voor standaardmaten in Europa. Want, welk maatsysteem moet ingevoerd worden? Het gaat in fasen. Wij denken dat de consument het wel graag wil. Ook vanwege het toenemende aantal verkopen op internet. Standaardmaten zullen dat toch makkelijker maken.
Het Europees parlement wil ook dat de informatie op etiketten in kleding duidelijker wordt. Zo moet daar volgens het Europarlement op vermeld staan in welk land een product is gemaakt, van welk materiaal het is vervaardigd en of er dierlijk materiaal zoals bont in verwerkt is. Belangrijk in het rapport is ook de toevoeging dat de informatie op labels dus duidelijk maar vooral eenvoudiger moet zijn. Denk hierbij aan symbolen in plaats van woorden in elke Europese taal, of een verwijzing naar bijvoorbeeld een website met specifieke informatie. Dan hoeven we straks niet meer met z´n allen die veel te grote labels uit de kleding te knippen die we toch niet lezen.