28 juni 2010

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 28 juni 2010.

Volgens de Vlaamse socialistische politicus Tobback is het ‘decadent’ om Partij voor de Dieren te stemmen. Het feit dat “enkele honderdduizenden Nederlanders het belang van de hond en de kat het belangrijkste vinden terwijl de werkloosheid stijgt en er miljarden bezuinigd moeten worden, zo’n samenleving waar dat kan, is decadent, punt uit.” Ik heb de burgemeester van Leuven (die tevens minister en Partijleider was van de Vlaamse sociaal democraten vandaag een briefje gestuurd met ons partijprogramma en mijn boek “het gelijk van de dieren, het geluk van de mensen. “

Kennelijk was Tobback er nog niet aan toe gekomen zich echt te verdiepen in de achtergronden van onze partij, of moet hij nog erg wennen aan het idee, zoals dat ook geldt voor heel veel Nederlanders .

Er is wat verwarring ontstaan over ons standpunt ten aanzien van gedoogsteun aan een mogelijke coalitie van CDA,VVD en PVV. Ik heb aan de informateur aangegeven dat we steun overwegen aan elke coalitie die tot een akkoord komt met mededogen en duurzaamheid als uitgangspunt. Wij zijn geen voorstander van het categorisch uitsluiten van bepaalde partijen,of partijcombinaties wij oordelen op inhoud.

Ik stoor me eraan dat de gevestigde partijen zo makkelijk voorbij lijken te gaan aan de stem van de ontevreden kiezer, en dan heb ik het niet alleen over de kiezers die hun stem op de PVV hebben uitgebracht. Ook de kiezers die SP hebben gestemd worden categorisch niet gehoord in de formatiebesprekingen en dat is een slechte zaak.

Letterlijk heb ik de formateur geschreven:” Ik heb aangegeven dat mijn fractie het uiterst onwaarschijnlijk acht dat er afspraken te maken zijn over enige vorm van steun aan een coalitie van VVD-PVV-CDA. Ik heb het echter niet geheel uitgesloten.”

Dat niet uitsluiten heeft dus louter en alleen te maken met het niet mee willen werken aan welk cordon sanitaire dan ook, maar elk mogelijk akkoord op inhoudelijke gronden te willen beoordelen. Tegelijk heb ik ook mijn voorkeur niet onder stoelen of banken gestoken, dat is een coalitie van Paars Plus, ik schreef er dit over.

Prof Frank Fenner voorspelde onlangs dat de menselijke soort binnen 100 jaar zal uitsterven bij ongewijzigd beleid.

Ik ben geneigd het eens te zijn met zijn collega Stephen Boyden die zegt: "We have the scientific knowledge to do it [reverse climate change], but we don't have the political will,"

Dat is de uitdaging die wij als Partij voor de Dieren zien. Niet via uitsluiting, maar door zoveel mogelijk mensen te betrekken bij de oplossingen die noodzakelijk zijn voor mens, dier, natuur en milieu. Ambitieus, maar niet onmogelijk! Hoewel de moed je weleens in de schoenen kan zinken als je ziet waartoe de menselijke soort in staat is.

Tot morgen