San Marino

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op donderdag 24 juni 2010.

De Raad van Europa heeft grote Lidstaten: Rusland, Italie, Duitsland, maar ook heel kleine, zoals Liechtenstein, Monaco of San Marino.

Die laatsten zijn geen lid van de EU en voor hun is de Raad van Europa het enige platflorm. Ze zijn natuurlijk een anachronisme als klein staatje en vaak kan een grote staat ze behoorlijk dwars zitten.

Dat gebeurt nu dus met San Marino. Italie wil meer inzicht in de bankgegevens van San Marino. dat was ook wel terecht, maar San Marino sluit verdragen en voldoet nu aan de interationale standaard van de OESO. Eind goed al goed? Nee, Italie dreigt nog steeds met sancties met 1 juli en heeft daarvoor een decreet uitgevaardigd, waardoor handel heel moeilijk gaat worden. En in Rome neemt niemand de telefoon op wanneer San Marino belt.

Tja, dus hebben we met 20 parlementariers een verklaring opgesteld dat ze nu eindelijk eens moeten praten. Ja, inderdaad, in West Europa:

http://assembly.coe.int/Mainf.asp?link=/Documents/WorkingDocs/Doc10/EDOC12309.htm

Eens kijken of dit de komende week helpt.

Het is in ieder geval duidelijk aangekomen in de regio:

http://www.eutekne.info/Sezioni/Articolo_Print.aspx?ID=274954

En de TV in San Marino:

http://www.sanmarinortv.sm/politica/default.asp?id=32&id_n=44090

Nu benieuwd of het succes heeft. Wel belangrijk, want als het doorgaat kan het wel eens leiden tot het ontslag van duizenden mensen (Italianen en San Marinezen) de komende weken.

De bal ligt weer eens bij Berlusconi.