Samenwerking tegen dictator Lukanshenko (zeggen 20 landen)

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op donderdag 24 juni 2010.

Straatsburg, 24 juni

Raad van Europa steunt samenwerking Wit-Russische oppositie en spreekt zich uit voor één gezamenlijke democratische presidentskandidaat tegen dictator Lukashenko

In aanloop naar de Presidentsverkiezingen spreekt de Raad van Europa haar steun uit voor verdere samenwerking tussen de Wit-Russische oppositiepartijen. Deze samenwerking ontbrak bij de Presidentsverkiezingen in 2006. De verkiezingen hadden als uitslag 88% van de stemmen voor Alexander . Lukashenko, die voor de derde keer gekozen werd. Lukashenko gaf overigens later zelf volmondig toe met de uitslag gerommeld te hebben.

De situatie in Wit Rusland is sindsdien niet verbeterd. In tegendeel: door intimidaties van oppositieleiders en het uitvoeren van de doodstraf, heeft deze mensenrechtenwaakhond de samenwerking met Wit Rusland eerder dit jaar opgeschort

Tegelijk is een nieuwe ontwikkeling zichtbaar tussen de oppositiepartijen en wordt er gesproken over intensieve samenwerking in aanloop naar de aankomende Presidentsverkiezingen. Ondanks dat de verkiezingen officieel in 2011 zullen plaatsvinden houdt de oppositie er rekening mee dat dit in het najaar van 2010 zal zijn.

De verklaring, opgesteld door Pieter Omtzigt, voormalig lid van de Tweede Kamer (CDA) en thans lid van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa ontving brede steun van invloedrijke parlementsleden en ook uit bijna alle buurlanden van Wit Rusland.

Onder andere de fractievoorzitters Luca Volonté (EVP), Andy Gross (PES) en Tiny Kox (UEL) ondertekenden de verklaring, alsmede Christos Pourgorides, voorzitter van de Juridische commissie en Bjorn van Sydow, voorzitter van de Politieke commissie.

De politieke positie van het regime-Lukashenko in Wit Rusland staat onder grote internationale druk. De voorbije dagen zagen opnieuw een scherp conflict met de Russische regering over gasleveranties en schulden van Wit Rusland.

Tegelijk ontving het regime de verdreven dictator van Kirgizië en zijn familie met open armen en biedt het onderdak, tot afgrijzen van de rest van de wereld.

++++++++

Voor meer informatie, niet ter publicatie:

Pieter Omtzigt: 06-18305974

+++++++++++++++++

 
   

Doc. 12321

24 June 2010

Call for unity on a democratic candidate in the Belarus presidential elections

Written Declaration No 451

This written declaration commits only the members who have signed it

Belarus has lived under the regime of dictatorship for too long a period. The respect for Human Rights has reached new lows, such that the Parliamentary Assembly of the Council of Europe in the last part-session decided to suspend high level contacts with the Belarus authorities.

New Presidential elections will take place in the coming year. In the past the democratic opposition in Belarus has been fragmented to the extreme.

The undersigned are of the opinion that the time for democratic change in Belarus has come and support any initiative of the Belarus democratic parties and forces to unite on a strong democratic candidate for the next presidential elections.

Signed (see overleaf)

Signed: 1

OMTZIGT Pieter, Netherlands, EPP/CD

POURGOURIDES Christos, Cyprus, EPP/CD

KOVÁCS Elvira, Serbia, EPP/CD

GARDETTO Jean-Charles, Monaco, EPP/CD

LAVAGNA Sophie, Monaco, EPP/CD

GATTI Marco, San Marino, EPP/CD

KOX Tiny, Netherlands, UEL

GROSS Andreas, Switzerland, SOC

KONECNÝ Albrecht, Austria, SOC

SYDOW Björn von, Sweden, SOC

VAREIKIS Egidijus, Lithuania, EPP/CD

VOLONTÈ Luca, Italy, EPP/CD

HAIBACH Holger, Germany, EPP/CD

WACH Piotr, Poland, EPP/CD

RACHON Janusz, Poland, EPP/CD

MARIN Christine, France, EPP/CD

BÉTEILLE Laurent, France, EPP/CD

HERKEL Andres, Estonia, EPP/CD

LINDBLAD Göran, Sweden, EPP/CD

LILLIEHÖÖK Anna, Sweden, EPP/CD

OHLSSON Carina, Sweden, SOC

HÖRSTER Joachim, Germany, EPP/CD

FASSINO Piero, Italy, SOC

HOLOVATY Serhiy, Ukraine, ALDE

SCHOU Ingjerd, Norway, EPP/CD

WOHLWEND Renate, Liechtenstein, EPP/CD

__________________

Total = 26

1 EPP/CD: Group of the European People’s Party

SOC: Socialist Group

ALDE: Alliance of Liberals and Democrats for Europe

EDG: European Democratic Group

UEL: Group of the Unified European Left

NR: not registered in a group