Gehaktdag

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op donderdag 20 mei 2010.

Gehaktdag

[Column in TC Tubantia, 22 mei 2010]

De laatste dag voor het verkiezingsreces is het verantwoordingsdag, ook wel gehaktdag genoemd. De regering legt dan feitelijk verantwoording af over haar prestaties. Ik voorspel nu al vast wat daar uit zal blijken.

Op Prinsjesdag van 2008 werd de jaarlijkse begroting gepresenteerd. De Gouden Koest rees uit, één dag na het faillissement van Lehman Brothers. De regering had een sluitende begroting opgesteld, maar die hectische dag wist iedereen wist dat hij niet meer kon kloppen. Alleen hoe erg het zou zijn? Niemand had echt een idee. De crisis was een paar dagen oud, de banken waren nog privaat en de pensioenfondsen hadden forse buffers.

Gehaktdag zou een uitgelezen kans moeten zijn hoe je met dit soort onzekerheid en ongekende gebeurtenissen leert omgaan. Hoe je slimmer beleid voeren kan, hoe je voorkomt dat je te snel of te langzaam ingrijpt. Dat is heel erg nodig, want een spookbeeld van staatsschulden en hun gevolgen hangt boven Europa. Maar vanmorgen komen de CBP doorrekeningen van de partijprogramma’s uit. Iedereen zal roepen dat het zijne het beste uit de bus komt. Dat slim, lerend terugkijken dat doen we niet zo goed in Den Haag en dat is jammer. Partijen publiceren ook geen lijst met gerealiseerde zaken, met hun ‘track record’. En wanneer er al een poging wordt gedaan, komt die niet in de pers.

Laat ik u een voorbeeld geven: ik heb in de Kamer in de loop van de jaren nu zo’n 50 wetswijzigingen weten door te voeren. Daarvoor kwam ik met concrete amendementen op wetten en regels die beter konden voor de burgers. Waarschijnlijk is dat het hoogste aantal van alle Kamerleden. Een paar voorbeelden:

Verzekeraars mogen kosten van pensioenen niet meer allemaal in de eerste jaren in rekening brengen. Zolang dat kon bleven mensen die van baan veranderen soms bijna zonder pensioen achter. Het verbod is ingegaan en het werkt. Een echte slag tegen woekerpensioenen.

Als je als ouder je kind op weg hielp bij de aankoop van een eerste huis, of bij een dure studie moest je over zo’n gift belasting betalen. Die belasting is door mijn initiatief afgeschaft voor de eerste €50.000.

Het Roessingh in Enschede werd niet erkend als pijnbestrijdingscentrum. In de begroting heb ik daarvoor extra geld vrijgemaakt. Het Roessingh, het meest vooraanstaande centrum in Nederland, kon uitbreiden en meer mensen behandelen. Den Haag moest even over de hobbel heenstappen dat Enschede niet centraal ligt.

Vraag uw partij naar zijn gedane beloftes en resultaten! En wilt u die van mij allemaal zien, kijk dan op www.cda.nl/omtzigt. Een beetje mijn eigen ‘gehaktdag op het web’ dus.

Pieter Omtzigt, Enschede, Kamerlid voor het CDA

Nr. 29 op de CDA-lijst.