Eindelijk 10% extra pensioen voor havenarbeiders

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op dinsdag 25 mei 2010.

Vandaag was hij er dan eindelijk: de cheque van €500 miljoen (en een beetje rente wegens later betalen) van de stichting OPTAS.

U weet het nog wel: de buffers van het pensioenfonds van de havens was via een buitengewoon ingewikkelde constructie in een stichting (OPTAS) beland en het beklemde vermogen bij Aegon. Die waren geenszins van plan het te gebruiken voor pensioenuitkeringen, terwijl het toch echt pensioengeld is. Juridisch zijn er aan beide kanten argumenten. Moreel zie ik maar aan één kant argumenten.

Nou, na bijna 9 jaar is OPTAS over de brug: dik €7000 per havenarbeider en dat voor een Feijenoordstadion vol zullen we maar zeggen. Een feestje waard en daarom werd dat voor de deur van Aegon gevierd.

Tegen mijn verwachting kwam OPTAS eerder over de brug dan Aegon. Dus ach, dit is een herinnering voor hun: het geld is bijeengebracht uit pensioenpremies en moet voor pensioenen worden aangewend.

Symbolisch werd de cheque in de schatkist gedaan, die nu bijna halfvol is. En een van de gepensioneerde havenarbeiders kreeg van Niek Stam te horen dat zijn pensioen nu met 10-15% verhoogd wordt.

Ik zelf heb Donner alvast een paar vragen gesteld over deze zaak. Ben benieuwd of hij een hernieuwde bemiddeling met Aegon ziet zitten. Zou wel een mooie doorbraak kunnen zijn!

En ja hoor, na een half glas champagne kwam de politie. Die was ook zelf wat verbaasd en gaat nog navragen wie gebeld heeft. Ton Jansen (voorzitter van de SBPHV) voerde het woord en ach we hebben nog een kop koffie gepakt.

Was leuker geweest als iemand bij Aegon iemand van de havenarbeiders gebeld had en had uitgelegd wat hun plannen zijn: eerlijk over havenpensioenen zullen we maar zeggen.

Dit wordt ongetwijfeld vervolgd. Op 18 juni wordt er openbaar gepleit in cassatie.

Voor fotos, kijk

http://www.cda.nl/Omtzigt/Mijn_bibliotheek/Foto_s/Albums/_500_miljoen_voor_een_beter_havenpensioen_.aspx