Iedereen moet kunnen stemmen

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op vrijdag 28 mei 2010.

Deze verkiezingen zijn belangrijk voor Nederlanders in Nederland, maar natuurlijk ook voor Nederlanders in het buitenland.

Daarom is het goed dat de regering en ook bijvoorbeeld de wereldomroep een campagne gevoerd hebben, zodat meer stemmers zich geregistreerd hebben in het buitenalnd: ongeveer 50% meer dan vorige keer.

Verder kun je je stem nu uitbrengen op elke ambassade. Dat is grote winst, want daardoor heb je maar één keer last van trage post (en geen twee keer).

Nu blijken er een aantal misdrukken te zijn verstuurd. Graag willen we opheldering van de regering. Iedereen moet namelijk in de gelegenheid zijn om gebruik te kunnen maken van zijn/haar stemrecht:

----------------------------------------

Kamervragen aan de minister van Buitenlandse Zaken en de Staatsecreatris van Binnenlandse Zaken van de leden Haverkamp en Omtzigt (beiden CDA) over blanco stem formulieren voor kiezers in het buitenland

  • 1. 
    Bent u bekend met het artikel “ drukfout ontneemt Nederlanders in het buitenland stem?”
  • 2. 
    Ziet u naast de in het artikel genoemde oplossing van het opnieuw opsturen van stembiljetten ook andere mogelijkheden om de stem uit te laten brengen? Zeker nu het mogelijk is om op alle ambassades te stemmen? Zo ja waaruit bestaat deze oplossing?
  • 3. 
    In het artikel wordt de zorg uitgesproken dat volgens een peiling van de Wereldomroep een derde van de geregistreerde kiezers twee weken voordat het ingevulde biljet in Den Haag moet zijn, nog geen biljet heeft ontvangen en daardoor niet kan stemmen. Deelt u deze zorgen zo ja wat gaat u eraan doen zo nee waarom niet

Bron: Radio Nederland Wereldomroep