Koopkrachtplaatjes van Nyfer...

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op zondag 6 juni 2010.

Koopkrachtplaatjes: Nyfer, fail!

Het Centraal planbureau kan geen koopkrachplaatjes publiceren. Ik heb in het verleden veel kritiek gehad om koopkrachtplaatjes van het CPB, maar begin ze te missen.

De berekeningen van Nyfer kan ik niet (meer?) op hun website vinden. Ik zie niets over hun methodologie. Dat klinkt natuurlijk lekker academisch, maar dat is het niet. Laat ik u een aantal voorbeelden geven, waarvoor ik graag een verklaring zou willen van Nyfer. Ik zal ze deze column ook sturen:

  • De PvdA legaliseert softdrugs en gaat accijns (en btw) daarop heffen. Dat leidt tot een koopkrachtverslechtering van €1,94 per persoon per maand. Deze relatief beperkte belastingverhoging wordt gezien. Twee andere daarop lijkende verhogingen worden volstrekt genegeerd: de belastingen op verzekeringen stijgen van 7,5% naar 19%. Dus de autoverzekering, de aansprakelijkheidsverzekering en de woonhuisverzekering worden gewoon dik 10% duurder. Ook de btw op bloemen en planten gaat van 6% naar 19%. Deze twee stijgingen leveren bijna €2miljard op, dat is meer dan €20 per huishouden per maand. Het is niet meegenomen in de koopkrachtplaatsjes!
  • De PvdA verlaagt de nominale premies van de zorgverzekering, verlaagt de zorgtoeslag en voert een inkomensafhankelijke zorgpremie in. Dat is een grote schuif, die macro ongeveer neutraal uitwerkt. Maar in de koopkrachtplaatjes worden wel de verlaging van de premie en de zorgtoeslag meegerekend, maar de nieuwe inkomensafhankelijke bijdrage, die miljarden moet opleveren, kan ik niet goed terugvinden. Gevolg: alle zes de huishoudens betalen minder voor de zorg!
  • De VVD halveert het budget voor de zorgtoeslag, een besparing van €4 miljard en geen van de zes huishoudens heeft daar last van! Dat is knap. Een voorbeeld: de zorgtoeslag daalt per persoon met ongeveer €7 per maand voor iedereen die zorgtoeslag ontvangt door het vervallen van de collectiveitskorting in de berekening van de standaardpremie. En nee hoor, Nyfer kan het niet vinden.
  • De SP beperkt de aftrekbaarheid van pensioenpremies boven 1,5 keer modaal. Dat raakt in ieder geval huishouden nummer 6. Maar eeh, niets in de berkeningen hoor.

Dit waren allemaal makkelijk te berekenen getallen. Een aantal andere effecten is moeilijker te berekenen. Ik noem:

  • Partijen verhogen belasting op productie (verpakkingentax, CO2-productenheffing, energiebelasting of 15 cent kilometerheffing voor vrachtwagens). Dit moet gevolgen hebben voor de prijzen van de producten en dus de koopkracht. Ze staan niet in de plaatjes.
  • Veel partijen veranderen de belasting op mobiliteit zeer fors. Dit wordt niet meegenomen.

Ik begrijp dit vanwege het tijdsgebrek, maar een disclaimer was op zijn plaats geweest.

Tot slot, de selectie van de modelhuishoudens laat een hoop zien over welk Nederland we spreken:

  • Drie huishoudens hebben inkomen uit arbeid. Drie huishoudens hebben alleen uitkeringen.
  • De alleenstaande ouder zit in de bijstand. In Nederland werkt de overgrote meerderheid van alleenstaande ouders.
  • Ëen huishouden heeft helemaal geen pensioen. Dat komt wel voor, maar meer dan 85% heeft een pensioen. Het tweede huishouden heeft een relatief bescheiden pensioen.

Dit is de selectie van de volkskrant. Ik zie een ander Nederland.

En hoe zou je het dan moeten doen? Idealiter een lijstje: als u dit heeft, dan is partij a dat van plan.

Dus: uw inkomen: . dan is dit de extra belasting of belastingverlichting

Een huurwoning? Dan is dit het gevolg.

Een koopwoning? Dan is dit het gevolg

Kinderen?

Kosten voor ziekte? Dan is dit het gevolg.

Het zou natuurlijk mooi zijn als we dat voor 9 juni nog zouden zien. Dan hebben we inzicht in de werkelijke keuzes van partijen.

Oh, en voor u het vergeet: waarom ik het niet doe? Nou Nyfer is niet geschikt, maar als kandidaat kunnen anderen natuurlijk vermoeden dat ik niet helemaal objectief ben.