Contract voor Overijssel

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op dinsdag 8 juni 2010.

Om 13.00 uur vanmiddag tekenen de Overijsselse CDA kandidaten het contract voor Overijssel in Nijverdal.(bij Dalzicht) Hiermee geven we aan wat en hoe we de komende jaren willen opereren in Den Haag.

Hier vindt u alvast de tekst!

----------------------------------

Contract voor Overijssel.

inleiding

Het CDA kiest voor Overijssel. Geen enkele andere partij heeft 5 Overijsselse kandidaten bij de eerste 35 staan. Wij willen samen sterk staan binnen het CDA voor Overijssel. In onze provincie schreeuwen we vaak niet zo hard, breken we de boel niet af - zelfs niet als we voetbalkampioen worden - maar vergeten we vaak zelf openbaar trots te zijn op wat we bereiken en wat we daarvoor nodig hebben.

Dat is wel van belang voor onze regio. Immers een stad als Amsterdam (kleiner dan Overijssel) heeft 21 Kamerleden en die verliezen echt het belang van Amsterdam, het geld voor de Noord-Zuid lijn of de miljoenen voor de musea daar niet uit het oog.

Daarom komen we met dit contract voor Overijssel. We bieden het ook aan aan andere regionale kandidaten en aan organisaties. Zij kunnen en mogen het ondertekenen.

contract

We vinden dat de regionale infrastructuur versterkt moet worden en niet de dupe moet worden van de crisis. Door nu te bouwen, bestrijden we de crisis, verbeteren we de leefbaarheid langs de N18 en de N35 en zo komen we sterker uit de crisis.

  • Wij willen de geplande investeringen in de N35, N18 en N50 laten doorgaan en zetten ons in voor een verbreding van de A1
  • De regionale spoorverbindingen handhaven we. We steunen de nieuwe treinen naar Duitsland, de betere verbinding tussen Almelo en Zwolle en tussen Almelo en Hardenberg en goede intercity’s overdag en ’s nachts naar het Westen.

Onderwijs en kennis zijn van levensbelang voor onze regio. Vooral het cluster rond de universiteit Twente creëert veel nieuwe ondernemingen, veel nieuwe banen en veel kennis door de goede samenwerking door overheid, onderwijs en bedrijven.

  • De Universiteit Twente en het business-en sciencepark krijgen ruim baan om uit te groeien tot de beste campus en het beste kennispark van Nederland, ook met steun van het Rijk.
  • De regio Zwolle en de stedendriehoek zijn twee motoren voor economisch ontwikkeling. Zij dienen als zodanig erkend te worden. Samen met gemeentes, onderwijsinstellingen en bedrijven stimuleren we de kennis en innovatie in alle drie de genoemde gebieden.

De landbouw en natuur van Overijssel zijn van grote waarde. Overijsselse familiebedrijven boeren al eeuwenlang in harmonie met het landschap en moeten dan kunnen blijven doen. Daarom heeft het CDA ervoor gezorgd dat bedrijfsoverdracht nu kan zonder dat bedrijven failliet gaan. Wij willen op dit pad doorgaan:

  • Landbouwers krijgen de ruimte om samen te werken met elkaar en meer streekproducten te ontwikkelen, zodat ze meer waarde kunnen toevoegen aan hun producten.
  • Het CDA wil waardevolle natuur beschermen maar vindt de beperking als gevolg van Natura 2000 doorgeschoten. Op regionaal niveau moet meer ruimte komen om economie en natuur/milieu met elkaar in balans te brengen. Zo nodig strijden we voor aanpassing van Europese regels.

Mensen moeten de ruimte hebben om goed te kunnen wonen. Dankzij wijs beleid zijn er in Overijssel minder problemen op de huurmarkt en de koopmarkt dan elders in het land: geen lange wachtlijsten en er zijn mogelijkheden voor starters. Wij zullen er alles aan doen om dat zo te houden. Mensen moeten zekerheid hebben over hun koopwoning en de financiering. En de belangrijke bouwsector moet aan het werk blijven.

  • De hypotheekrenteaftrek biedt mensen de mogelijkheid om een huis te kopen.
  • Er blijft ruimte voor starters met starterleningen. Ook moeten ouders hun kinderen belastingvrij een bedrag kunnen schenken om de hypotheek te verlagen.
  • Isolatie van huurwoningen en koopwoningen wordt bevorderd, zodat het klimaat gespaard wordt en de energierekening daalt. Zo zullen we bevorderen door een regionaal convenant met corporaties, bouwondernemingen en overheden, dat de subsidies voor renovatie en isolatie van huurwoningen in Overijssel worden ingezet.

Noaberschap en kleinschaligheid

Het CDA is trots op de onderlinge betrokkenheid, die mensen hebben voor elkaar. De provincie kent grote aantallen vrijwilligers en mantelzorgers. We moeten zuinig zijn op deze structuren, die de kern van onze samenleving vormen.

  • Het CDA wil meer ruimte voor vrijwilligers: wij handhaven de vrijwilligersvergoeding en schrappen overbodige regels.
  • Het CDA handhaaft de maatschappelijke stage: jongeren maken verplicht kennis met vrijwilligerswerk of met de zorg.
  • Zorg en scholen moeten kleinschalig kunnen zijn: op zorgboerderijen, bij initiatieven als buurtzorg of op de kleine plattelandschool voelen mensen zich thuis. Zij moeten de ruimte krijgen en behouden, omdat het hier om essentiële verbanden tussen mensen gaat.

Voor Overijssel streven we naar een blijvende goede samenwerking tussen alle regionale Kamerleden in de Tweede Kamer. Daar hebben onze mooie provincie en haar inwoners recht op. Verdeeld verliezen we het namelijk altijd van de Randstad.

Wanneer we het een keer niet eens worden met zijn allen, vechten we het in Overijssel uit, maar laten we geen verdeeldheid in Den Haag zien, zodat we er bij andere dossiers geen last van hebben.

Alleen zo komen we sterker uit deze moeilijke economische tijden.