De VVD en het download verbod

Met dank overgenomen van F. (Fred) Teeven i, gepubliceerd op vrijdag 28 mei 2010.

Gedurende de dag, kwamen er vandaag op sites zoals FOK en Tweakers.net steeds meer reacties binnen over het grote Downloaddebat in de Balie van gisteren. Er wordt nu gesuggereerd dat ik als een soort van Oom agent alles in de gaten wil gaan houden wat er door het keyboard het web op wordt geslingerd. Ik vind dat ik daar op moet reageren.

Ook in het debat heb ik duidelijk aangegeven dat de VVD pal staat voor de vrijheid op het internet, het individu en de privésfeer. Zoals in ons verkiezingsprogramma staat: het internet speelt een belangrijke rol bij de productie en verspreiding van cultuur, kennis en innovatie. En de overheid dient daarom een terughoudende rol te spelen bij het reguleren van internet. Daarom heb ik gisteren ook uitgelegd, dat de VVD inzet op een markt die zichzelf reguleert en dus voor voldoende legaal aanbod zorgt. In eerste instantie is het woord nu aan de industrie. Een downloadverbod is nu totaal niet aan de orde.

De uitdaging waar we nu concreet voor staan, zo betoogde ik gisteren, is om de markt en industrie te stimuleren met goede legale initiatieven te komen en daarmee draagvlak te creëren bij de consument. Ik ben ervan overtuigd dat het merendeel van de internetters dan zal overstappen naar die legale alternatieven. Op dit moment zijn er echter weinig goede aanbieders en bovendien is het aanbod veelal van gebrekkige kwaliteit. Apple met Itunes laat echter zien dat goede alternatieven mogelijk zijn. In de toekomst zal bij de groei van bandbreedte veel informatie direct beschikbaar zijn, bijvoorbeeld door middel van streaming. Dit zal ervoor zorgen dat lokale opslag verder zal afnemen en dat auteursrechtelijk beschermd materiaal minder gekopieerd zal gaan worden. Als er dan genoeg aanbod is, moet je ook de groep onwillenden er op wijzen dat niet altijd alles gratis kan zijn.

Ik heb er bewust voor gekozen om in dit bericht geen aandacht te besteden aan de vraag of de VVD voor of tegen een downloadverbod is, dit is een ‘if then situatie’ beschrijven. De VVD is er in ieder geval geen voorstander van om filtersystemen voor preventief scannen te gaan gebruiken. Aan de andere kant is het ook zo dat we beseffen dat er b.v. bij het bestrijden van kinderporno uitzonderingen mogelijk moeten zijn.