Verkiezingsreces is begonnen - Hoofdinhoud
Het verkiezingsreces is afgelopen vrijdag begonnen! Tot nu toe gingen de campagne-activiteiten samen op met debatten in de Kamer. Dat was wel eens passen en meten. Temeer, waar het bij de debatten nogal eens anders loopt dan gepland. Dat zagen we vorige week donderdag weer, toen het zogenaamde verantwoordingsdebat over 2009 flink uitliep. Dat kwam natuurlijk doordat het niet alleen over 2009 ging, maar er gelijk een verkiezingsdebat van werd gemaakt… Wat dat betreft ben ik blij, dat de gewone Kamerdebatten voorlopig stilgelegd zijn. We kunnen de campagne beter buiten de vergaderzaal voeren. Anders krijg je rare verkiezingsstunts, zoals weer bleek uit het JSF-debat. De PvdA maakte ineens rare sprongen, kennelijk om de linkse kiezer te behagen.
Vorige week hebben we al flink wat campagne gevoerd. Interessante werkbezoeken en levendige avonden in plaatsen als Lisse en Barneveld. Een prachtige campagnezaterdag in Urk. Onder een stralende zon in Urker dracht door het dorp en langs de haven gewandeld. Veel mensen gesproken. Prachtig!
Woensdagavond was in Dordrecht de presentatie van een nieuw commentaar van de Guido de Bresstichting, ons Wetenschappelijk Instituut, over het integratiebeleid. Een goed stuk werk. Belangrijk ook, dat dit thema niet ondersneeuwt.
Zeker na de afgelopen week, waar in de doorrekening van het Centraal Planbureau van de verkiezingsprogramma’s werd gepresenteerd, leek het alleen maar over de economie te gaan. Dat is zeker belangrijk. We zijn er als SGP ook trots op dat ons programma goed uit de doorrekening is gekomen. Economisch daadkrachtig en sociaal solide. Maar er is meer! Onderwerpen als integratie en veiligheid blijven de burgers bezighouden. Terecht. Het is heel belangrijk dat overlast en verloedering overtuigend worden aangepakt, en ook de oververtegenwoordiging van bijvoorbeeld Marokkaanse jongeren in de criminaliteitscijfers nu echt eens wordt gekeerd.
Er is meer dan economie alleen. Juist ook belangrijke bijbelse waarden als bescherming van het leven vallen in het verkiezingsdebat gemakkelijk weg. Ten onrechte! In de euthanasiepraktijk van ons land kunnen en mogen we niet berusten. Ook een goede palliatieve zorg is nodig. Vrijdag bezochten we nog een kinderhospice in De Glind. Dat soort initiatieven verdient voluit steun en stimulering. In het hele land!
Onverwacht mocht ik afgelopen vrijdagmiddag aanschuiven bij het lijsttrekkersdebat op radio 1. Aanvankelijk was dat voor ons principieel buiten beeld, omdat het op zondag zou plaatsvinden. Door de campagnestop in verband met de vliegramp werd het echter uitgesteld en nu op vrijdag gehouden. Het was wel even wat pendelen tussen Barneveld en Hilversum, omdat ik vrijdagmorgen ook al voor radio 1 in Hilversum was, samen met Van der Vlies in het programma Dit is de Dag. Toch was het zeker de moeite waard. Al was het alleen maar om met Halsema pittig in debat te gaan over hetgeen zij smalend de ‘aanrechtsubsidie’ noemde…..
Alles is politiek, maar politiek is niet alles. Dat besef je weer eens extra tijdens de Pinksterzondag. Het is toch echt armoe troef, dat op zo’n zon- en feestdag nog weer zo nodig een televisiedebat moet plaatsvinden, en zelfs een CDA-lijsttrekker daar geen punt van maakt..
Waarvoor staan we in vuur en vlam? Wat een zegen als die Geest van Pinksteren ons hart vervult, ons land vervult… Dan draait niet alles om het eigen ik, maar om het leven voor God en het dienen van onze medemensen. In het laatste nummer van het blad Ecclesia, het orgaan van de Stichting Vrienden van Dr. H.F. Kohlbrugge, las ik gisteren nog een mooie verwijzing van dr. H. Klink uit Hoornaar naar een preek van Benedictus XVI over Pinksteren. Het was een mooie verwoording van een klassiek christelijke wijsheid: “wat de lucht is voor het natuurlijke leven, dat is de Geest voor het geestelijk leven. En zoals er een vervuiling is van de atmosfeer, die het milieu en de levende wezens slecht doet, zo is er ook een vervuiling van het hart en van de geest, die het geestelijke bestaan vervuilt en doodt. En zoals wij er behoefte aan hebben om maatregelen te nemen die luchtvervuiling tegen te gaan - reden waarom de zorg voor het milieu meer en er meer prioriteit wordt - zo is het geraden om hetzelfde te doen als onze geest verdorven wordt.
Het lijkt er daarentegen op dat bij zoveel vervuilende producten - bijvoorbeeld beelden die begeerten prikkelen, geweld en verachting voor de mens en voor de vrouw - de geest en de mentaliteit die in onze maatschappij rondgaat daar zonder problemen steeds meer aan gewend raakt. (--) De metafoor van de sterk gedreven wind van Pinksteren doet daarentegen denken aan hoe kostbaar het is om schone lucht in te kunnen ademen, ofwel met de longen (de natuurlijke wind) ofwel met het hart: de geestelijke atmosfeer, de heilzame lucht van de Geest en van de liefde.”