19 mei 2010

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op woensdag 19 mei 2010.

Vandaag de wereldpremiere van de documentaire Sea the Truth van ons wetenschappelijk instituut de Nicolaas G. Pierson Foundation. Wat een opkomst: het was om 10 uur ’s ochtends in theater Tuschinski Amsterdam, maar de zaal was uitverkocht. Geweldig, wat een indrukwekkende film! Van te voren hebben sommigen tegen mij gezegd: ben je niet bang dat de documentaire je stemmen gaat kosten van mensen die vis eten? Nee, wij zijn niet bang dat onze waarschuwingen stemmen zouden kosten. Er zijn genoeg weldenkende mensen in Nederland die zien dat de wal het schip zal keren als we doorgaan met het plunderen van onze natuurlijke hulpbronnen.

 
19 mei 2010
Bron: Blog Marianne Thieme

Vandaag zei de directeur van het Center for Marien Policy van Wageningen UR op Radio 1 dat hij dacht dat we een beetje aan het overdrijven waren met onze waarschuwing. Hij had het nog niet gezegd of experts van de verenigde naties maakten gister bekend dat de zeeën weleens leeggevist zouden kunnen raken binnen 40 jaar, in onze generatie dus, wanneer we het visserijbeleid niet drastisch herzien. Meer dan 30% van de visbestanden is ingestort, wat inhoudt dat nog maar 10% van de oorspronkelijke populatie in leven is.

Juist daarom is het zo belangrijk dat er serieuze aandacht van de politiek komt voor de zeeën en oceanen. Dat gaat schoorvoetend, maar het begin is er. Toen wij in 2008 voorstelden om geen bedreigde diersoorten als paling meer te serveren in het restaurant van de tweede kamer, werden we weggehoond. PvdA Kamerlid Mei li Vos noemde het ’t dieptepunt van het parlementaire jaar.

Een jaar later, in 2009 werd de paling alsnog op voorspraak van Kamervoorzitter Verbeet geschrapt van de menulijst in het Kamerrestaurant tot groot ongenoegen van de VVD-fractie.

We lopen ver voor de muziek uit, net als met Meat the Truth, maar inmiddels vinden 7 kamerfracties dat de bio-industrie moet worden afgeschaft en hebben Groenlinks, Christenunie en de PvdA vleesmatiging opgenomen in hun plannen.

Zo zal het ook gaan met de uitkomsten van deze nieuwe film die vanaf morgen al de wereld over zal gaan. De eerste aanvraag is binnen uit Brazilië en andere landen zullen snel volgen.

Na Amsterdam op naar Leiden om samen met de PvdD-werkgroep te flyeren en het bord “proefdiervrije gemeente” bij het bio science park te onthullen. In het bio science park wordt een groot aantal dierproeven en genetische manipulaties uitgevoerd voor onder meer de farmaceutische industrie.

Onderschrift bij flyerfoto: veel leuke gesprekken en enthousiaste reacties tijdens het flyeren.

 
19 mei 2010
Bron: Blog Marianne Thieme

19 mei 2010
Bron: Blog Marianne Thieme

Tot morgen!