Mr. J. (Joost) Taverne
Zelfverzekerde en stijlvolle VVD-politicus, die zich als Tweede Kamerlid met name roerde in discussies over staatsrechtelijke onderwerpen en die met initiatiefvoorstellen op dat terrein kwam. Was woordvoerder Grondwetszaken, hoge colleges van staat, kiesrecht, financiering politieke partijen en vrijheid van meningsuiting, alsmede over internationale verdragen en ontwikkelingssamenwerking. Begon zijn (politieke) loopbaan als medewerker van Kamerlid Clemens Cornielje1 en europarlementariër Jules Maaten2 en was adviseur van de onderwijsministers Hermans3 en Van der Hoeven4. Was daarna ambassaderaad voor onderwijs in Washington DC. Keerde zich in 2015 als enige van zijn fractie tegen nieuwe financiële steun aan Griekenland.
VVD
functie(s) in de periode 2010-2017: lid Tweede Kamer
Inhoudsopgave
Joost (Joost)
geboorteplaats en -datum
Amstelveen, 22 september 1971 partij(en)
VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie), vanaf 2005
-
-persoonlijk medewerker Clemens Cornielje, VVD-Tweede Kamerlid, van 1998 tot 1999
-
-medewerker Jules Maaten, lid Europees Parlement, 1999
-
-senior stafmedewerker contacten Eerste en Tweede Kamer, ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, van 2000 tot 2003
-
-adviseur internationaal beleid van de minister van OCW, ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap(pen), van 2003 tot 2006
-
-ambassaderaad voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Nederlandse ambassade te Washington DC, van 2006 tot 2010
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 26 oktober 2010 tot 20 september 2012
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 8 november 2012 tot 23 maart 2017
-
-ambtenaar internationaal cultuurbeleid, ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, van maart 2017 tot augustus 2017
-
-cultureel attaché, Consulaat-Generaal te New York, van augustus 2017 tot september 2021
-
-medewerker van de secretaris-generaal op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, vanaf september 2021
-
-lid bestuur Audus Technologies, vanaf juni 2022
vorige
-
-buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand, gemeente Midden-Delfland, van 23 juni 2016 tot 1 januari 2017
-
-lid bestuur Vereniging van Eigenaren, woonpand in Amsterdam
afgeleide functies, presidia etc.
-
-lid OVSE-Parlement, van april 2015 tot 1 oktober 2015
-
-lid Raadgevende Interparlementaire Beneluxraad
-
-Nederlands recht, Rijksuniversiteit Leiden, van 1993 tot 1998
postacademisch onderwijs
-
-advanced negotiations, Harvard Negotiation Project, Harvard Law School, 2009
-
-essentials of management, The Wharton School (Executive Education), 2010
cursussen
-
-Marshall Memorial Fellowship, The German Marshall Fund of the United States, 2003
-
-Diende in 2012 een initiatiefwetsvoorstel in om het stemmen via internet voor kiezers buiten Nederland en de herinvoering van stemcomputers mogelijk te maken. De Tweede Kamer verwierp het voorstel in juni 2016. (33.354)
-
-Diende in 2012 een voorstel tot Grondwetsherziening in eerste lezing in over de procedure voor toetsing van nationale wetten aan internationaal recht. Het wetsvoorstel werd in maart 2017 ingetrokken. (33.359)
-
-Diende in 2015 een initiatiefwetsvoorstel in over het laten vervallen van de mogelijkheid van stilzwijgende goedkeuring van verdragen met een ieder verbindende bepalingen. Het wetsvoorstel is in 2017 aanvaard. (34.158)
-
-Diende in 2017 samen met Kees van der Staaij (SGP) een voorstel in om een algemene commissie voor Constitutionele Zaken in te stellen, die wetsvoorstellen aan de Grondwet moet gaan toetsen (34.665)
opvallend stemgedrag
-
-Stemde in 2015 als enige van zijn fractie vóór een (verworpen) motie-Van Haersma Buma over het niet instemmen met het derde steunpakket voor Griekenland
-
-Een oom van hem, Dick (baron) Taverne, was lid van het Britse Lagerhuis (1962-1974) en is dat van het Hogerhuis (1996-heden)
anekdotes en citaten
-
-Baarde tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander enige opzien toen hij, alvorens de eed af te leggen, de tijd nam om zijn jasje dicht te knopen.
Carla Joosten, "Joost Taverne: Porschrijder met rode sokken na Kamerlidmaatschap naar New York" (Elsevier Weekblad, 23 maart 2017)
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.
- 1.VVD-Kamerlid en Commissaris van de Koning(in). Burgemeesterszoon en leraar, wiens opmars in de VVD in 1977 begon toen hij in Gelderland vicevoorzitter politiek van de JOVD werd. In 1983 beleidsmedewerker van de Tweede Kamerfractie en daarna politiek adviseur van vicepremier De Korte, voorlichter van de fractie, en in 1994 Tweede Kamerlid. Was vooral onderwijsspecialist, maar hield zich ook bezig met openbare orde, veiligheid en criminaliteitsbestrijding. In 2002 lag een benoeming tot staatssecretaris van Onderwijs in de rede, maar op het allerlaatste moment koos VVD-leider Zalm voor een vrouw. Werd in 2005, ondanks geringe bestuurlijke ervaring, Commissaris van de Koning(in) in "zijn" Gelderland en bleef dat ruim dertien jaar. Gedegen en beginselvast politicus.
- 2.Jules Maaten (1961) was in 1999-2009 lid van het Europees Parlement voor de VVD. De heer Maaten was onder andere medewerker van een Tweede Kamerlid en secretaris-generaal van de Liberale Internationale. Hij was vicevoorzitter van de fractie van de Europese Liberale Democraten. Hij ontwikkelde zich tot specialist in de EU-regelgeving ter beperking van het tabaksgebruik, de kwaliteit van zwemwater, en de invoering van de euro. In 2004 was de heer Maaten lijsttrekker van de VVD bij de Europese Verkiezingen.
- 3.VVD-politicus en bestuurder, die al heel jong besloot dat hij de politiek zou ingaan. Werd actief in de JOVD, lid van de Nijmeegse gemeenteraad en, 26 jaar jong, Tweede Kamerlid. Was woordvoerder binnenlands bestuur, politie en media. Leidde de parlementaire enquête paspoortproject. Verloor de strijd om het fractievoorzitterschap van Joris Voorhoeve. Daarna een opvallende carrière als bestuurder. Drie hoge functies, in geen bleef hij langer dan vier jaar: burgemeester van Zwolle, Commissaris van de Koningin in Friesland, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Werd daarna voorzitter MKB Nederland en fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer. Stapte op vanwege de ondergang van een zorgbedrijf waarvan hij commissaris was.
- 4.Doortastende CDA-politica uit Maastricht, die een vooraanstaande rol speelde als vicefractievoorzitter en minister. Begon haar loopbaan als lerares en was later directeur van het technologiecentrum Limburg. In Maastricht was zij raadslid en daarna elf jaar Tweede Kamerlid voor het CDA. In de Tweede Kamer hield zij zich onder meer bezig met bestuurlijke organisatie en voortgezet onderwijs. Dong enkele keren vergeefs naar het voorzitterschap van de Tweede Kamer, maar was wel ondervoorzitter. Als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in de kabinetten-Balkenende I-III zette zij zich in voor grotere beleidsvrijheid voor scholen, terugdringing van regeldruk en het tegengaan van schooluitval. Tijdens haar ministerschap van Economische Zaken in het kabinet-Balkenende IV werd het thema energietransitie actueel. In 2011-2015 was zij executive director van het Internationaal Energie Agentschap.