17 mei 2010

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 17 mei 2010.

Zaterdagavond had ik de eer om bij het festival “Is dit J.M. Coetzee” te spreken. John Coetzee, schrijver, nobelprijswinnaar en vegetariër, schrijft prachtige boeken en publiceert ook regelmatig over dierenrechten. Mij was gevraagd aan te geven waarom mijn favoriete boek van Coetzee het boek “Dierenleven” is.

 
17 mei 2010
Bron: Blog Marianne Thieme

Lees hieronder mijn bijdrage:

John Coetzee , ik wil u van harte feliciteren met uw 70 jarig jubileum. U bent een groot inspirator! Uw eerste boek, Dusklands, over het feit dat de beoordeling van macht afhankelijk is van de kant waarvanuit die beoordeeld wordt, verscheen toen ik twee was, maar heeft me jaren later zeer geboeid en geïnspireerd. Zonder Coetzee zou er geen Partij voor de Dieren zijn geweest. Meer dan dat: Coetzee is een inspiratie voor heel veel mensen wereldwijd die tot het besef gekomen zijn dat we af moeten van het menscentraal denken. Die vinden dat we de rechten van dieren moeten erkennen.

Elisabeth Costello houdt in het boek ”Dierenleven” een gloedvol betoog over het feit dat mensen meedogenloos met dieren omgaan. Zij doet dat door een vergelijking te maken met de Holocaust. De discussie over in hoeverre dat een smakeloze vergelijking zou zijn, vindt plaats in het boek. De kracht van Coetzee is dat hij zijn briljante schrijfstijl onder meer gebruikt om de meest radicale, of zo u wilt realistische, ideeën omtrent de rechten van dieren door middel van fictieve personages zoals Elisabeth Costello uit te dragen aan een breed publiek. Daarmee zet hij heel veel mensen aan het denken zonder dat Coetzee zelf als brenger van het revolutionaire nieuws belachelijk gemaakt wordt, gediskwalificeerd wordt of bevochten wordt door tegenstanders.

Coetzee heeft samen met denkers als Peter Singer, Tom Regan en Jeremy Bentham de discussie geëntameerd over vegetarisme. Hun boeken vormen het begin van een maatschappelijke revolutie die onze kijk op de rechten van dieren blijvend zal veranderen. Het populaire boek ‘dieren eten’ van Jonathan Safran Foer bouwt daarop voort met groot succes.

Ik wil graag het volgende indrukwekkende fragment voorlezen uit het boek dierenleven: (pagina 24-26).(…) Dank u wel, John Coetzee!

Vandaag het vreselijke nieuws dat 300 varkens in Grathem, Limburg zijn omgekomen door een brand in de stal. De branden gebeuren zo vaak, dat wij nog al eerder schriftelijke vragen hebben gesteld aan de minister van VROM in hoeverre er brandveiligheidsvoorschriften zijn ter bescherming van de dieren die hun leven slijten in die stallen en als die er niet zijn of ze dan bereid is die te maken.

De minister heeft ons laten weten dat zij geen noodzaak ziet voor aanscherping of aanvulling van de bestaande voorschriften. Ze schrijft dat de voorschriften “op de eerste plaats dienen ter bescherming van personen tegen de gevolgen van brand.” Ze vindt kennelijk slechts een prettige bijkomstigheid dat de voorschriften ook dieren zou kunnen beschermen. Ze schrijft “De voorschriften hebben echter ook positieve effecten ten aanzien van de veiligheid van dieren. Het valt echter niet altijd te voorkomen dat bij brand in stallen dieren omkomen.“

Ook zijn er dit weekend 28.000 kippen afgemaakt omdat in de stal het vogelpestvirus was aangetroffen. Weer een dierziekte-uitbraak…. Ik heb me aangemeld voor het mondelinge vragenuur. Ik hoor morgen van de voorzitter of ik ook de kans krijg ze te stellen aan demissionair minister Verburg.

Tot morgen!