Partij voor Mens en Spirit (MENS)

Met dank overgenomen van Parlement.com.
logo Partij voor Mens en Spirit

De Partij voor Mens en Spirit (MenS) werd op 11 maart 2008 opgericht. De partij staat een spirituele politiek voor. De lijsttrekker van MenS is Lea Manders en richt zich vooral op de 'ongebonden spirituele' Nederlanders. Volgens het WRR onderzoek 'Geloven in het publieke domein' uit 2006 is 26% van de Nederlanders ongebonden spiritueel.

MenS staat een politiek vanuit het hart voor. Hieronder verstaat de partij dat bij beleidskeuzes voorop moet staan dat mensen met elkaar leven en niet slechts voor zichzelf. De politiek zou moeten toewerken naar vertrouwen tussen mensen en landen en tussen overheid en burgers. Daarom zouden waar mogelijk controle en vrijheidsbeperkende maatregelen vermeden moeten worden.

Zowel bij de verkiezingen van 20101 als die van 20122 was partijvoorzitter Lea Manders lijsttrekker. De partij haalde bij beide verkiezingen geen zetel. Na 2012 deed de partij alleen in enkele steden op lokaal niveau nog mee.

 

Meer over

  • politieke partij3
 

  • 1. 
    Op 9 juni 2010 vonden er Tweede Kamerverkiezingen plaats. Deze waren nodig na de val van het kabinet-Balkenende IV. De PvdA-bewindslieden traden in februari 2010 uit dat kabinet. Grote winnaars van de verkiezingen waren PVV en VVD. De VVD, met Mark Rutte als lijsttrekker, werd voor het eerst de grootste partij door de PvdA met één zetel voor te blijven. GroenLinks won licht. Het CDA leed een (zware) nederlaag, net als SP en D66. De Partij voor de Dieren kreeg voor het eerst (twee) zetels.
     
  • 2. 
    Op 12 september 2012 waren er vervroegde Tweede Kamerverkiezingen. Deze waren nodig na de val van het kabinet-Rutte op 23 april 2012. De VVD won tien zetels en werd de grootste. De PvdA, met Diederik Samsom als lijsttrekker, won eveneens. Er was opnieuw verlies voor het CDA en ook de PVV ging flink achteruit. Verliezer was verder GroenLinks. Een nieuwkomer was 50PLUS met twee zetels.
     
  • 3. 
    Een politieke partij is een groep van politieke geestverwanten. Politieke partijen streven vaak meer dan één doel na, zoals bevordering van werkgelegenheid, een eerlijke inkomensverdeling, een schoon milieu of het bestrijden van criminaliteit. Omdat niet iedereen deze doelen op dezelfde wijze nastreeft, zijn er meer partijen ontstaan.