06 mei 2010

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op donderdag 6 mei 2010.

Gisteravond maar liefst twee TV-programma’s in het teken van de vee-industrie en het feit dat vlees zo milieuonvriendelijk is: Netwerk en Labyrinth . Bij Netwerk kwam de suggestie voorbij om dan maar kangoeroevlees te gaan eten omdat kangoeroes geen schadelijke methaangassen uitstoten zoals runderen. Ook een handelaar in kangoeroevlees kreeg de kans om het sprookje te vertellen dat de kangoeroevleesindustrie zo diervriendelijk is. Elk jaar worden zo’n 4 tot 6 miljoen kangoeroes doodgeschoten voor hun vlees en huid. Hieronder meer info of klik hier voor beelden van een kangoeroeslachtpartij (waarschuwing: de beelden zijn schokkend).

The World League for Protection of Animals strongly opposes the commercial kangaroo industry. The industry is both inhumane and unsustainable, and testing has shown the industry is also unhealthy as the meat is often riddled with harmful E.coli bacteria.

Every night thousands of mother kangaroos and their babies are brutally killed across Australia. There is no government supervision of the killing, which is the largest land-based slaughter of any wild species on earth. Each year around a million dependent at-foot joeys die from starvation, dehydration or predation without protection from their mothers. Another million in-pouch joeys are decapitated, stomped on or bashed to death each year. Up to 15% of kangaroos are not killed outright and may hop away to die a slow, painful death. Australians would never accept this were they to bear witness to this cruelty. This relentless cruelty is authorised by government in the name of profit and landholder pressure.

Due to pressures from the commercial industry, landholders and drought, kangaroo populations have dropped by approximately 60% since 2001 and more in some areas of Australia (according to the Department of Environment and Climate Change’s own data). The average age of a red kangaroo shot is now just 2 years when in their natural state these animals can live to 25 years. Shooters have decimated the large genetically resilient males and are now targeting more and more adult females with young - when this happens three generations are lost.

Recent independent testing of kangaroo meat samples obtained from supermarkets revealed that many samples contained unacceptable high levels of bacteria, breaching contamination standards. In 2009, Russia placed a ban on the import of kangaroo meat after previous testing revealed unacceptably high levels of E.coli contamination.

 
06 mei 2010
Bron: Blog Marianne Thieme

Het is jammer dat in de discussie over alternatieven voor vlees de alternatieven gezocht worden in zaken als kweekvlees of insecten. Het ligt zoveel meer voor de hand om alle energie te steken in de ontwikkeling van plantaardige alternatieven die qua smaak en kwaliteit even lekker zijn als, of lekkerder zijn dan vlees. Maar dat komt nog wel. Het is in ieder geval al geweldige winst dat er steeds meer aandacht is voor de negatieve effecten van de vleesconsumptie en -productie. Onze documentaire Meat the truth heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd. Aanstaande zondag 9 mei zal de Partij voor de Dieren Utrecht Meat the Truth vertonen. Ik zal op deze avond over de film vertellen. Er zijn nog (gratis) kaarten beschikbaar via utrecht@partijvoordedieren.nl Locatie: Dutch Game Garden (boven het ABN Amro gebouw - Neude).

Tot morgen!