De grote uittocht

Met dank overgenomen van P.M.M. (Pierre) Heijnen i, gepubliceerd op maandag 26 april 2010.

De komende jaren dreigt een groot tekort aan leerkrachten en politieagenten. Zeven van de tien vertrekken of gaan met pensioen. De staatssecretaris heeft dat laten uitrekenen.

  • Goed om Nederland te waarschuwen voor te volle klassen, klassen die naar huis worden gestuurd, nog meer onbevoegde leerkrachten, minder blauw op straat. Goed dat zij waarschuwt voor de grote uittocht.

    En wat is daarop haar antwoord: harder werken voor lager loon. Ja, zo hou je de leerkracht en agent wel binnen. Hoe idealistisch en toegewijd zij ook zijn aan de publieke zaak. Haar arsenaal:

    Burgers, doe meer zelf

    Leerkrachten en politieagenten: werk langer en lever arbeidsvoorwaarden in

    Leerkrachten en politieagenten: neem genoegen met de nullijn

    Wees creatief

    De PvdA wil beter onderwijs en een veiliger Nederland. Daarvoor zijn voldoende leerkrachten en politieagenten noodzakelijk. Zonder hen lukt dat zeker niet. Wij moeten deze en andere publieke dienstverleners waarderen, we moeten ze koesteren. De afgelopen jaren is dat gebeurd. Bijvoorbeeld met het actieplan Leraren, waarvoor Plasterk met steun van de staatssecretaris één miljard euro structureel heeft uitgetrokken. Bijvoorbeeld met een politie-CAO waarvoor Ter Horst met steun van de staatssecretaris honderden miljoenen structureel heeft uitgetrokken. Daarmee is hun achterstand ten opzichte van de markt ingelopen. En zo hebben we nu weer voldoende onderwijzers en agenten.

    De PvdA wil ook daadkrachtig de tekorten van de overheid aanpakken. Laat daar geen misverstand over bestaan. Maar de PvdA wil dat niet door eenzijdig de onderwijzers, de politieagenten en andere dienaars van de publieke zaak aan te pakken. De PvdA wil een sociaal akkoord voor iedereen en het zou goed zijn als daarin wordt afgesproken voor iedereen de loonstijging te matigen. Door de onderwijzers en politieagenten extra te laten bijdragen aan de oplossing van de crisis zet je het onderwijs en de veiligheid op het spel. Terwijl wij dat zo belangrijk vinden.

    Waarom geeft de staatssecretaris dit signaal af aan de lerarenkamer en de kantine van het politiebureau? Waarom creëert u die onrust? Heeft het kabinet soms plannen in die richting? Als dat zo is, hoe verhoudt zich dat met uw demissionaire status? En als dat niet zo is, wat is de zin van dit signaal als staatssecretaris?

    We danken de staatssecretaris voor de verkenning. We zouden haar dankbaar zijn als ze met suggesties kwam die het dreigende tekort aan leerkrachten en politieagenten zouden bestrijden. Nu ze in plaats daarvan de onrust - toch al groot vanwege de dreigende bezuinigingen aanwakkert - is er geen reden tot dank, integendeel.

    ‘De lonen kunnen de komende jaren eigenlijk niet stijgen’. Wat bedoelt de staatssecretaris daarmee? Wordt er ingegrepen in de lopende CAO’s van politie en onderwijs? Is dit uitsluitend een inflatiecorrectie, behoud van de koopkracht, of zelfs dat niet? Over hoeveel jaar heeft de staatssecretaris het eigenlijk, één, twee, een kabinetsperiode of langer?

    Heeft ze een signaal willen geven aan de onderhandelaars voor nieuwe CAO’s in de zorg, onderwijs, politie? Of juist aan diegenen zich al hebben uitgesproken voor het op achterstand zetten van leerkrachten, politieagenten en verpleegsters zoals de VVD en haar eigen CDA?

    MdV,

    Een serieus en gigantisch probleem als de grote uittocht moet zorgvuldig worden aangepakt. Dan moet er geen mist worden opgeworpen over de bedoeling van de overheid. Het ingezonden artikel in de Volkskrant onder de kop ‘ambtenaren en onderwijzers gaan harder werken voor lager loon’ doet dat wel. Wij betreuren dat en het zou de staatssecretaris sieren als zij dat ook deed.