Bericht uit India: De Dalits, de kastelozen - Hoofdinhoud
Deze week bezoekt Europarlementariër Peter van Dalen India, samen met de andere India-delegatieleden van het EP. Voor de website van Trouw houdt hij een weblog bij. Deze kunt u hier ook lezen.
De India-delegatie van het Europees Parlement brengt deze week een officieel bezoek aan India. Nadat ik in Juni vorig jaar in het EP verkozen was, heb ik er bewust voor gekozen om lid te worden van deze delegatie. India is een belangrijke handelspartner van de EU en op het wereldtoneel neemt het land steeds meer in aanzien toe. Tegelijk leven er honderden miljoenen mensen in bittere armoede en is er sterke discriminatie van met name de Dalits, de kastelozen. In de traditionele hindoeïstische opvatting van de maatschappij staan de Dalits letterlijk buiten de samenleving. Ze wonen in aparte wijkjes buiten de dorpen, drinken uit aparte bekers, mogen alleen beroepen doen die voor Hindoes ‘onrein’ zijn, zoals latrines schoonmaken. Eigenlijk zijn het in die opvatting nauwelijks mensen. Ook ben ik aangesloten bij de India-delegatie van het EP omdat ik in de verkiezingscampagne van 2009 kennis gemaakt met dominee D’Souza. Met zijn International Dalit Freedom Network doet hij er in India alles aan, de Dalits in een betere positie te brengen. In verhouding bekeren ook veel Dalits zich tot het christendom omdat dat geloof voor hen, net zoals voor de slaven in het oude Romeinse Rijk, een boodschap heeft van bevrijding, gelijkheid en hoop.
Mijn doel voor de komende jaren is om aandacht te vragen voor deze Dalits, maar ook voor thema’s als kinderarbeid en voor godsdienstvrijheid. Dit mag niet op de achtergrond verdwijnen terwijl Europa likkebaardend bij de gedachte aan het economisch potentieel handelsakkoorden met India sluit waarin enkel importtarieven en patentrechten worden vastgelegd.
Nu is het dan zover: het eerste officiële bezoek van de delegatie. Het programma richt zich met name op economische ontwikkeling, klimaatverandering en veiligheid. Dit zijn natuurlijk belangrijke thema´s, maar ik vond het te eenzijdig. Daarom heb ik zelf bijeenkomsten georganiseerd met vertegenwoordigers van de ILO (International Labour Organization), UNICEF en Dalit-organisaties. Collega-europarlementariërs zijn uitgenodigd!
Onderweg van het vliegveld naar het hotel zijn de vele gezichten van India meteen te zien. Veel politie en beveiligingspersoneel met de hand op een wapen in verband met de voortdurende terrorismedreiging. Oude gammele taxi’s met scheurende koppelingen. Wegomleggingen als gevolg van de aanleg van een nieuwe metrolijn van het vliegveld naar het centrum; New Delhi organiseert dit najaar de Commonwealth Games en wordt dus zoveel mogelijk opgelapt. De werkers aan de metrolijn slapen blijkbaar soms in tentjes naast de werkzaamheden, maar veel ‘straatslapers’ moeten het doen met een plekje op het gras midden op een rotonde. En overal waar je komt: ‘please, sar, over here’, ‘are you comfortable, sar?’, ‘let me take that for you, sar’. Maar ook het nieuwe India is zichtbaar: er rijden veel nieuwe auto’s rond, waarvan een flink deel compacte, moderne Tata-modellen. En als ik met Jannes De Jong, mijn fractiemedewerker, het hotel in loop, komt er net een groepje hippe en opgemaakte Indiase jongeren naar buiten die een avondje uitgaan voor de boeg hebben. Tot zover de eerste zaterdagavond in India.
Mijn zondag begint met een bezoek aan een kerkdienst. Er wordt gepreekt over het gebrek aan hoop dat we soms in ons leven ervaren, maar dat we juist dan in Jezus Christus onze hoop kunnen vinden. De preek ging over de nieuwe hoop die Hij aan de Emmaüsgangers gaf. Een mooie context voor deze week!
Peter van Dalen
Europarlementariër voor de ChristenUnie