Stand.NL of Brussel?

Met dank overgenomen van H.J. (Henk Jan) Ormel i, gepubliceerd op dinsdag 8 mei 2007.

Vanmorgen zat ik al vroeg in de trein op weg naar Brussel voor een vergadering van voorzitters van buitenlandcommissies van de nationale parlementen met de Eurocommissaris Rehn ( uitbreiding EU ) en de buitenlandvertegenwoordiger Solana. Maar toen ik net Arnhem was gepasseerd,belde de redactie van het radioprogramma Stand.NL met de vraag of ik van 13 - 13.30 uur op Radio 1 wilde praten over de stelling: "Verkiezing Sarkozy goed voor Europa". Dat werd dus een moeilijke afweging en uiteindelijk was het compromis dat ik in Den Bosch in een studio mijn bijdrage aan het programma zou leveren. Daarna kon ik dan door naar Brussel en zou ik Solana missen, maar de ontmoeting met Rehn meemaken. Je moet als politicus toch de kans grijpen als je een platform wordt geboden waardoor je enkele honderdduizenden potentiële kiezers kunt benaderen! Ik vind Stand.NL een prettig programma omdat je de kans krijgt om in meer dan één zin je standpunt toe te lichten.Regelmatig word ik gevraagd en dan moet ik ze nu ook niet teleurstellen. Ik ben het ook eens met de stelling; de verkiezing van Sarkozy tot president is goed voor Frankrijk, maar ook goed voor Nederland! Dus in den Bosch de trein uit en naar een lokale studio......

Het radioprogramma leverde een totaal van 60% van de luisteraars op die het eens was met de stelling; dat viel me mee. Diverse bellers bleken onder de indruk van de kracht, energie en vitaliteit die deze kleine president uitstraalt. Het persoonlijke in de politiek is niet alleen in Frankrijk , maar ook in nederland steeds meer de bepalende factor die de doorslag geeft bij een stemkeuze. Originele politici met drive en een eigen verhaal zullen ook in Nederland het verschil maken. Als dat gecombineerd wordt met een consistent gedachtegoed van een politieke stroming, ben ik alleen maar blij met deze trend. Politici met passie kunnen stappen zetten die volgens hun visie nodig zijn. Deze politici heb ik liever dan angstige opiniepollverslaafden. Sarkozy doet mij ergens steeds aan Louis de Funès denken, maar desondanks ben ik zeer gelukkig met de keuze van het Franse volk. sarkozy begrijpt dat nationaliteit en identiteit aan elkaar verbonden zijn. Hij is een trotse Fransoos én een Europeaan. Zo voel ik het ook en ik vind het van Eurorealisme getuigen om vanuit een sterke natiestaat te denken en samen de problemen aan te pakken die grensoverschrijdend zijn: milieu, criminaliteit, energie, immigratie, veiligheid. Ook zijn boodschap van vriendschap aan de VS spreekt mij zeer aan.Als vrienden kun je ook kritisch zijn en sarkozy roept de Amerikanen dan ook op om het voortouw te nemen in de bestrijding van de milieuproblematiek.

Het programma kunt u nog beluisteren via een link op de website www.stand.nl .

Direct na de uitzending snel naar het station om de trein naar Roosendaal voor mijn neus te zien wegrijden. Dat betekent dat de volgende kands een uur later is en dan heeft het geen zin meer om nog naar de EU bijeenkomst te gaan. Dus in plaats van brussel was de eindbestemming vandaag 's Hertogenbosch en ik kon weer naar huis. Dit gaf ten eerste als voordeel dat ik lekker thuis kon avond eten en ten tweede dat ik 's avonds naar de vergadering van mijn eigen CDA afdeling Bronckhorst kon gaan.