Morgen begint vandaag - Hoofdinhoud
Gisteravond was ik aanwezig bij de eerste CDA bijeenkomst voor het nieuwe verkiezingsprogramma in Amersfoort. Deze campagne gaat door het hele land met de pakkende titel: Morgen begint vandaag.
Gisteren ging het vooral nog over vandaag en de slag moet gemaakt worden om het over morgen te hebben. Nu is dat veel moeilijker vanuit een positie als regeringspartij dan bij de campagne van 2002, toen we vanuit de oppositie kwamen. Als je nu zegt iets te willen veranderen, komt al snel het verwijt waarom we dat nu al niet oppakken. Toch is het van het grootste belang om een gezamenlijke visie te hebben over wat onze speerpunten moeten zijn. Door de leden zijn 10 punten benoemd. ieder lid heeft een brief thuisgekregen en kon meedoen. Ook nu kan iedere bewuste burger meediscussiëren over de koers van het CDA. Gewoon lid worden en naar één van de vele provinciale bijeenkomsten komen. Of meepraten op het CDA internetforum. Wat Rita Verdonk met veel bombarie aankondigt, doet het CDA al. Met dit verschil dat we niet alles klakkeloos overnemen, maar dat vele democratische schijven binnen de partij meepraten en zo langzamerhand een nieuw verkiezingsprogramma vormen dat past bij de uitgangspunten van het CDA. Mooi proces,mensenwerk, waar je aan kan meewerken! Zo neem ik deel aan één van de tien focusgroepen ( Europa natuurlijk!) die geformeerd zijn rond de tien thema's.
Toch een punt van kritiek. Eén van de thema's is 'grote steden'. Belangrijk en goed dat het CDA daar prominent aandacht aan besteedt. Maar verlies het kernelectoraat niet uit het oog! Waarom is niet één van de thema's aan het platteland gewijd? Daar verandert zoveel en wij zijn de enige partij die de landbouw beschouwen als de economische motor van het platteland en geworteld zijn in het platteland.We hebben zoveel kennis en betrokkenheid op dit prachtige thema. Willen we het mooie typisch Nederlandse landschap behouden? Dan moeten we niet alle landbouwgrond omzetten in natuur, maar zorgen voor een duurzame ontwikkeling van de landbouw, die ook nog eens één van de belangrijke economische pijlers van Nederland is. Die zorgt voor voedselzekerheid en getransformeerd wordt naar een sector die ons dagelijks voedsel produceert op een wijze die geaccepteerd wordt door de samenleving. Enorme sprongen voorwaarts worden gemaakt op het gebied van bescherming van ons milieu en dierenwelzijn. De sociale infrastructuur op het platteland is nog zoals we zouden wensen dat die in de grote steden zou zijn. Het platteland als leerschool voor het grote stedenbeleid! Het platteland en alles wat daar bij hoort, verdient een prominente plaats in het volgende CDA verkiezingsprogramma!