Solana en Vike-Freiberga - Hoofdinhoud
Op de bijeenkomst van voorzitters van commissies buitenlandse zaken in Parijs waren interessante sprekers uitgenodigd. Zo konden we uitgebreid discussiëren met javier Solana. Vele onderwerpen passeerden de revue: Ierse referendum, Afghanistan/Pakistan, Rusland, Kosovo, Servië. We spraken maandagmiddag met hem en op dat moment wisten we nog niet dat Karadzic was opgepakt. Hij sprak over Afrika, met name Soedan,Tsjaad en Zimbabwe en ook nog over klimaatverandering en non-proliferatie.
Ik heb hem vragen gesteld over de positie van de EU ten aanzien van Soedan na de uitnodiging aan Bashir om naar den Haag te komen. Solana gaf een voorzichtig antwoord. bashir moet naar den Haag maar de politieke situatie in Soedan moet het wel toelaten. Op mijn vraag over de positie ten aanzien van Iran was hij duidelijker: De verrijking van uranium kan niet doorgaan. Hij verwacht binnen 6 weken serieuze onderhandelingen. Het was boeiend om ruim 2 uur in vrij kleine kring met hem te discussiëren.
De voorzitter van de buitenlandcommissie van de Italiaanse senaat, Lamberto Dini, voormalig premier van italië, was één van de deelnemers.
na Solana sprak Vaira Vike-Freiberga, voormalig president van letland en nu vice voorzitter van degroep van wijzen die gaat nadenken over de toekomst van de EU in 2020-2030. In oktober moet deze groep zijn samengesteld en zij steunde een Nederlandse kandidaat voor deze groep, wiens naam ik nog maar niet zal noemen. Zij vroeg zich af of er in de toekomst wel verschillende sociale modellen naast elkaar kunnen bestaan in de EU.
In de discussie ben ik daar tegenin gegaan. Ik vind dat de EU een samenwerkingsverband van soevereine lidstaten is en dat verschillende sociale modellen naast elkaar mogelijk moeten blijven. Ik kreeg gelukkig veel bijval van diverse collega's.
Vanwege deze heftige discussie werd ik 's avonds bij het diner uitgenodigd aan de hoofdtafel en mocht ik naast mevrouw Vike-Freiberga zitten. Een interessante vrouw waar we in de EU nog veel mee te maken zullen krijgen, verwacht ik.
aan tafel met Vike-Freiberga en Mike Gapes, voorzitter van de buitenlandcommissie van het Britse lagerhuis.
Lees verder