Stand.nl, NAVO en kalverhouderij - Hoofdinhoud
Vanmorgen eerst naar het mediapark in Hilversum. De stelling van de dag bij stand.nl was:de NAVO is overbodig geworden. Gelukkig is 73% van de bellers het niet eens met deze stelling! De uitzending kunt u nog beluisteren via www.stand.nl . Daarna direct door naar de kalverhouderij van de familie Kruithof in Putten.
Van maart-april2009 |
Het bedrijf ziet er keurig uit en de kalveren goed verzorgd. Dankzij deze vorm van dierhouderij is het mogelijk om stierkalfjes op te laten groeien en het vlees op de markt te zetten. Veel mensen beseffen niet dat een koe alleen maar melk gaat geven als ze een kalf heeft gebaard en dat de helft van de kalveren stierkalfjes zijn.....
In Australië en Nieuw-Zeeland worden de stierkalveren direct na de geboorte gedood. Dankzij de vleeskalverhouderij gebeurt dat hier niet. De kalveren worden allang niet meer in kisten gehuisvest en zitten in groepen van 6 - 8 dieren in een ruime, lichte en frisse stal. Altijd ruwvoer ter beschikking en de mest verdwijnt in de roosterspleten. de sector in Nederland is toonaangevend en innovatief. Alle dieren op dit bedrijf worden in Nederland geslacht en vervolgens wordt het vlees verpakt en verkocht aan de Italiaanse Co-op. Als u deze zomer in Italië boodschappen doet in de CO-OP kunt u het vlees in de schappen zien liggen. In Nederland wordt meer aandacht besteed aan dierenwelzijn dan in Italië. Het is een goede zaak dat Nederland voorop loopt in deze sector.
Van maart-april2009 |
Samen met collegae Eddy Bilder en Ger Koopmans staan we hier op de foto met eigenaar Kruithof en directeur corporate affairs van de van Drie groep, H.W.A. Swinkels.
We spreken over bedrijfsgrootte, groepshuisvesting, MRSA problematiek en het masterplan antibiotica. De heer Kruithof laat alles zien. Ik vraag naar de ziekenboeg. De kalveren worden individueel behandeld en desnoods laat de heer Kruithof de dierenarts komen voor een infuus of om een dier te euthanaseren.
Van maart-april2009 |
Het bedrijf is 5 jaar oud en de heer Kruithof verzorgt in zijn eentje 940 kalveren. De kalveren blijven gemiddeld 7 - 8 maanden op het bedrijf en worden dan geslacht.
Eind van de middag ga ik naar huis om de koffer te pakken. Morgenochtend om 6 uur naar Schiphol voor vertrek naar Vilnius, Litauen. Dat wordt weer een heel weekend vergaderen in het standing committee van de NAVO Assemblée...