Yerevan

Met dank overgenomen van H.J. (Henk Jan) Ormel i, gepubliceerd op donderdag 22 oktober 2009.

Op uitnodiging van het EWPPP (East West parliamentary Practice Project) heb ik de afgelopen dagen deel uitgemaakt van een delegatie die een bezoek bracht aan het Armeense parlement. Vorig jaar is een groep Armeense parlementsleden in nederland geweest om te ervaren hoe het nederlandse parlement werkt. De hoofdstad van Armenië heet Yerevan, gelegen aan de voet van de berg Ararat. Ik heb gevraagd om ook een bezoek te mogen brengen aan het monument ter herdenking van de volkerenmoord op de Armeniërs in 1915. Tussen de 300.000 en 1,2 miljoen Armeniërs zijn toen gedeporteerd, beroofd, verkracht en vermoord of van uitputting gestorven.

Van september-oktober 2009

Samen met voormalig senator voor D66, Hanneke Gelderblom leg ik bloemen bij het eeuwig vuur in het indrukwekkende monument op een heuvel boven Yerevan.

We spreken twee dagen intensief met diverse commissies van het parlement. Armenië heeft dichte grenzen met Turkije en Azerbedzjan vanwege het conflict om de enclave Nagorno karabach. Er ligt nu een akkoord met Turkije maar dat moet nog door beide landen worden goedgekeurd. Deze spanningen zijn de hoofdonderwerpen van gesprek. ook de toenadering tot de Europese Unie en het oostelijk Partnerschap van de EU worden besproken.

Van september-oktober 2009

We hebben een uitgebreid gesprek met de minister van onderwijs en wetenschap, Armen Ashotyan. Hij was vorig jaar nog parlementslid en maakte toen deel uit van de delegatie die de Tweede Kamer bezocht. Nu is hij minister en hij laat duidelijk merken nog steeds met veel plezier terug te denken aan het bezoek aan Nederland.

We bezoeken ook de voorzitter van het parlement, Hovik Abrahamyan. Dit bezoek wordt opgenoem door de tv en 's avons uitgebreid op het journaal getoond.

Van september-oktober 2009

Bezoeken als deze zijn zeer vermoeiend, maar zijn de moeite meer dan waard. Ik leer veel van de politieke situatie op de Kaukasus en de politieke aandacht vanuit Nederland wordt zeer gewaardeerd. Speciaal voor het bezoek van onze delegatie kwam ook de chargé d'affaires van de ambassade in Georgië, Heino van Houwelingen, over. Ik ben er van overtuigd dat deze bezoeken bijdragen aan meer begrip over en weer en dat deze parlementaire diplomatie goed is voor Nederland.

Vanavond lekker thuis en morgen weer vroeg met de trein naar den Haag voor een bijdrage aan een symposium over de toekomst van de NAVO in de Eerste Kamer.