Verbazing over pensioenen. Kennelijk niet belangrijk.

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op dinsdag 2 maart 2010.

Verbazing over pensioenen. Kennelijk niet belangrijk.

Zojuist hebben we de procedurevergadering in de commissie sociale zaken gehad. Hierbij moest een lijst opgesteld van controversiële onderwerpen.

Bij de opstelling van die lijst kwam natuurlijk de AOW aan de orde. De AOW werd controversieel verklaard. De redenering van de oppositie kon ik nog wel gedeeltelijk begrijpen. De maatregel gaat over 10 jaar in en ze willen hem in de kabinetsformatie behandelen. Wel verbaasde de VVD mij: zij willen deze wet, maar verklaarden hem controversieel.

Ik denk dat hervormingen in Nederland nu van belang zijn. We hebben een tekort van meer dan €35 miljard en willen de problemen niet voor ons uitschuiven. Dat doen we toch wel een beetje, door de komende tijd dit onderwerp niet te behandelen.

Bij de pensioenonderwerpen viel ik echt van mijn stoel. In de pensioenwereld zijn grote dingen gebeurd: er is meer dan €100 miljard verlies geleden (bijna €10.000 per volwassen deelnemer in Nederland). De rapporten van de commissie Frijns en Goudswaard laten bijvoorbeeld zien dat er €20 miljard verlies is gelden door slecht beleid.

Verder ligt er een AFM onderzoek over onvoldoende transparantie bij verzekeraars bij wat velen woekerpensioenen noemen.

Is het juiste beleid gevoerd? Moeten we ander toezicht hebben? Is er wel voldoende transparantie over beleggingen en kosten? Dit zijn allemaal relevante vragen voor werknemers, die pensioen opbouwen en gepensioneerden, die vaak zien dat hun pensioen bevroren wordt. Dat is geen links-rechts vraag, missionair-demissionair. Immers de financiële markten gaan morgen niet dicht om de dag dat een nieuw kabinet in Nederland aantreedt weer open te gaan. (de datum van het aantreden van dat nieuwe kabinet staat ook nog niet vast).

Pensioenfondsen moeten nu beslissingen nemen en deelnemers willen nu terecht weten hoe het zit en of het beter kan.

Misschien dat deze partijen na de hoorzitting, die gelukkig wel doorgaat op 22 maart, zien hoe belangrijk het is om te blijven werken aan de zekerheid van ons pensioenstelsel. Ik zal me daarvoor blijven inzetten.