Kiezen moet kunnen ook vanuit het buitenland

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op donderdag 18 maart 2010.

bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen hadden ongeveer 700.000 Nederlanders in het buitenland stemrecht. Slechts ongeveer 26.000 stemden daadwerkelijk, een schamele 3% opkomst.

Natuurlijk begrijp ik dat niet iedere Nederlander, die 40 jaar geleden geemigreerd is, stemt. Misschien maar beter ook dat hij/zij niet dagelijk NOVA/Den Haag Vandaag kijkt.

Maar de militairen in Uruzgan en elders, uitgezonden werknemers en hun gezinnen, studenten op uitwisseling en mensen met een Nederlandse AOW zijn wel degelijk geinteresseerd.

Met 10 jaar ervaring in het buitenland ken ik de problemen maar al te goed!

Alleen stemmen is al moeilijk:

  • de post in te langzaam
  • de formulieren staan weer niet op de juiste plaats op internet
  • er zijn te weinig stembureaus in het buitenland (waarom geen stembus op Kamp Holland)

Ik heb zelf ook wel eens niet mee kunnen doen, omdat de oproepkaart te laat kwam.

Daarom, hopelijk net op tijd, een aantal vragen aan de regering.

Schriftelijke vragen van de leden Omtzigt, Haverkamp en Smilde aan de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken

  • 1. 
    Bij de vervroegde verkiezingen voor de Tweede Kamer op 9 juni 2010 hebben ook mensen met een Nederlandse nationaliteit, die in het buitenland verblijven stemrecht. Hoeveel van de 700.00 Nederlanders in het buitenland hebben gebruik gemaakt van hun stemrecht bij de laatste 2 verkiezingen voor de Tweede Kamer en het Europees Parlement? Hoe beoordeelt u dat percentage in vergelijking met het opkomstpercentage in Nederland?
  • 2. 
    Hoe gaan de bewindspersonen ervoor zorgen dat Nederlanders in het buitenland die dat willen tijdig kunnen stemmen ?
  • 3. 
    Waarom verwijst de link op http://www.denhaag.nl/home.htm naar het registratieformulier naar de nationale bomendag en niet naar http://www.denhaag.nl/home/bewoners/loket/to/Kiesrecht-voor-Nederlanders-in-het-buitenland.htm

4. Voor welke dag zullen de stembiljetten uiterlijk verstuurd worden? Klopt het dat in het meest gunstige geval dit slechts 3 weken voor de verkiezingsdatum is en dat dus veel mensen alleen al vanwege een trage postbezorging niet in staat zullen zijn om te stemmen? Welke acties kunnen stemgerechtigden ondernemen, die hun stembiljet niet tijdig ontvangen en daarmee effectief worden uitgesloten van het stemrecht? (Bron: Nederlanders in het buitenland goed voor 10 zetels, www.rnw.nl)

  • 5. 
    De Kamer heeft meerdere keren actief aandacht gevraagd voor het stemrecht van de militairen, die zijn uitgezonden naar Uruzgan Welke maatregelen zult u nemen om ervoor te zorgen dat zij allen, tot de laatste man, of zij nu op patrouille zijn of op de basis, in staat zullen zijn om gebruik te maken van hun kiesrecht
  • 6. 
    De kieswet, artikel M13, voorziet in de mogelijkheid om in het buitenland briefstembureaus in te richten. Bent u voornemens om op een aantal plaatsen, waar relatief veel Nederlanders verblijven, een briefstembureau in te richten? Dus zowel op de Nederlandse Antillen, Aruba, maar ook in Afghanistan en Spanje, waar grote groepen Nederlanders verblijven?
  • 7. 
    Bent u bereid om binnen een jaar een plan op te stellen om de participatie van de Nederlanders in het buitenland zodanig te verbeteren dat hij structureel ten minste 25% gaat bedragen?
  • 8. 
    Kunt u deze vragen in verband met de snelle verkiezingsdatum en de gewenste duidelijkheid voor Nederlanders in het buitenland, binnen 10 dagen beantwoorden?