Huisartsendossiers 10 uur zoek

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op donderdag 1 april 2010.

Tot mijn verbazing blijkt een huisartsendossier en medicatiedossier zo maar 10 uur uit de lucht te kunnen zijn. Kern van een regionaal EPD of centrale opslag is natuurlijk dat je er altijd bij kunt.

Daarmom stel ik vragen aan minister Klink: hoe kan het dat als een omvormer kappot gaat er geen back up blijkt te zijn of geen andere apparatuur die het even overneemt?

Misschien kunnen we hieruit lessen trekken voor het toekomstige landelijke EPD

Vragen van het lid Omtzigt aan de minister van VWS

  • 1. 
    Heeft u kennis genomen van de computerstoring van KPN, waardoor de huisartsendossiers van 5 miljoen Nederlanders en de medicatiedossiers van 8 miljoen Nederlanders bijna tien uur lang niet te raadplegen waren? (bron QURE: Grote storing bij KPN dupeert PharmaPartners)
  • 2. 
    Wat is de maximale tijd dat iemand jaarlijks door fouten zijn data niet beschikbaar stelt aan een regionaal EPD of het Landelijke EPD? Welke sanctie staat op het niet beschikbaar stellen van de dossiers?
  • 3. 
    Volgens berichten was er bij KPN één omvormer kappot en was dat voldoende om het hele netwerk plat te leggen. Hoe beoordeelt u het feit dat de opslag van zulke datagegevens zonder back-up en niet redundant is uitgevoerd?
  • 4. 
    Is het wettelijk toegestaan om data-opslag zo kwetsbaar te laten plaatsvinden? Zo ja, vindt u dan dat aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn?
  • 5. 
    Wie is er aansprakelijk voor medische fouten die hun oorzaak vinden in het feit dat artsen niet in staat waren om het dossier van hun eigen patiënten te raadplegen?