20 april 2010

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op dinsdag 20 april 2010.

Vandaag debat gehad over CO2 opslag in Barendrecht (waar de overheid Shell net zoveel subsidiegeld voor geeft als 30% van de zonnepanelensubsidie voor particulieren) en moties ingediend over de Q-koorts. Bijvoorbeeld met de vraag waarom de commissie van Dijk die het Q-koortsbeleid evalueert opeens niet (zoals beloofd) rapporteert voor 1 juni, maar pas voor 1 september. Uit alles blijkt dat het CDA om de hete brei heen loopt en in elk geval pas na de verkiezingen weer iets wil horen over Q-koorts. Het onderwerp is te beladen en de peilingen te slecht… Net als de vooruitzichten van de Q-koortsevaluatie.

Vandaag ook mails beantwoord van leden die willen weten waarom ik in m’n weblog nog niets geschreven heb over de kandidatenlijst en het congres en de kwesties die daaromheen spelen.

Laat ik daar ook hier even iets over zeggen. Ik beklaag me niet over de media (ze doen gewoon hun werk, net als wij) maar het is overduidelijk dat ze smullen van het feit dat ‘de dierenpartij’ na 8 jaar ook-ns-wat-heeft. En het vuurtje hier en daar ook wel willen aanwakkeren.

Ik heb me voorgenomen niet in dispuut te gaan over een interne partij aangelegenheid die op het congres besproken zal worden, zoals dat hoort.

Dat er mensen zijn die dat eerder en elders willen doen, spijt me zeer, omdat het onze partij en missie niet ten goede komt, maar ik doe er niet aan mee. Omdat het mensen beschadigt die dat niet verdienen, onze missie schaadt en uiteindelijk niet in het belang kan zijn van onze strijd voor dieren, natuur en milieu. Dat neemt niet weg dat ik weet en zie dat de gevoelens van emotie en verbazing van mensen over de lijst zeer oprecht kunnen zijn.

Zowel de lijst als de congresvoorbereiding zijn net zo zorgvuldig tot stand gekomen als eerder het geval was, en dit weekend zullen we graag met onze congresgangers van gedachten wisselen en toelichting geven. Het ons onthouden van commentaar voorafgaand aan het congres heeft slechts te maken met het streven naar zorgvuldigheid naar alle partijen. Als dat voor sommigen hautain of onverschillig overkomt, spijt me dat zeer. Neem van me aan dat ik alle gevoelens rond dit proces met de grootst mogelijke zorgvuldigheid probeer te omgeven, ook al wordt dat soms anders weergegeven of beoordeeld.

Ik vind dat onze partij en onze missie recht hebben op die zorgvuldigheid, net als de mensen over wie gesproken wordt. Nog een paar dagen en dan kunnen we aan de slag met de campagne. Ik verwacht er veel van…

Morgen debat over hogere straffen voor dierenbeulen en over mijn amendementen voor een levenslang houdverbod van dieren voor mensen die dieren hebben verwaarloosd of mishandeld.

Tot morgen!