Binnenhofblog 15

Met dank overgenomen van P.M.M. (Pierre) Heijnen i, gepubliceerd op donderdag 15 april 2010.

Over onder meer leerkrachten en agenten op achterstand, het sociaal leenstelsel, de werkgroep Jeugdzorg en de bekerfinale.

Leerkrachten en agenten op achterstand?

Daar gaan we weer. De PvdA is nog niet uit de regering of de leerkrachten en ambtenaren dreigen weer op achterstand te worden gezet. In de Volkskrant kondigt Ank Bijleveld salarisbevriezing aan voor alle medewerkers in het onderwijs en bij de overheid. En dat nota bene in een artikel over de grote uitocht van onderwijzers en ambtenaren en dreigende personeelstekorten. Daarover voor het eerst tijdens mijn Kamerlidmaatschap maar eens een spoeddebat aangevraagd. Laten we niet weer de fout maken van Balkenende 1, 2 en 3 en de mensen in publieke dienst harder aanpakken dan andere werknemers. Laten we het probleem van personeelstekorten aanpakken en niet erger maken.

Sociaal leenstelsel

De voorgenomen invoering van het sociaal leenstelsel is onderwerp van discussie in de afdelingen vooruitlopend op het verkiezingscongres. Een boeiend onderwerp. De PvdA is de laatste die een drempel wil opwerpen voor arbeiderskinderen om te gaan studeren. Sommigen vrezen dat het vooruitzicht van een studieschuld zo’n drempel zou kunnen zijn. De PvdA wil ook dat HBO- en WO-gediplomeerden meebetalen aan beter onderwijs voor iedereen, mits ze natuurlijk dankzij hun diploma daadwerkelijk goed zijn gaan verdienen. Ik ben ervan overtuigd dat het sociaal leenstelsel mits goed vormgegeven helemaal geen drempel hoeft te zijn voor deelname aan hoger onderwijs. Toevallig wordt vrijdag het proefschrift ‘Doorzetters’ gepresenteerd van Mick Matthys over de levensloop en loopbaan van universitair afgestudeerden uit een arbeidersmilieu. Hierin is sprake van hele andere dan financiële drempels voor een succesvolle (onderwijs)loopbaan. Ik mag daar ook in figureren. Aan te bevelen.

Jeugdzorg

De werkgroep Jeugdzorg werkt onverdroten door. Kunnen alle gemeenten de taken aan die ze worden toegedacht? Een goede ontwikkeling van kinderen staat voorop, maar hoe ver mag de overheid gaan in het aanbieden van hulp bij opvoedingsvragen, bij het monitoren van de ontwikkeling van kinderen, bij het ingrijpen in gezinnen waarin de ontwikkeling van kinderen ernstig wordt bedreigd? En welke criteria leggen we aan om vast te stellen wat een goede ontwikkeling is of om vast te stellen wanneer deze ernstig wordt bedreigd? Achter de stelsel- en financieringsdiscussies gaan heel fundamentele vraagstukken schuil.

Depla in Heerlen geïnstalleerd

Mooie benoeming. Afgelopen vrijdag in het diepe zuiden. Kon er niet bij zijn in verband met de burgemeestersbijeenkomst in Rotterdam. Jammer, want Paul Depla wordt een heel goede burgmeester. Let maar op.

Sheriff of burgervader

Ontwikkelt het burgemeesterschap zich steeds meer tot dat van een sheriff en hoe verhoudt zich dat tot het burgervaderschap? Daarover ging het afgelopen vrijdag in de Rotterdamse raadszaal samen met tientallen PvdA-burgemeesters. Leuk debat over al dan niet toereikende of zelfs te veel bevoegdheden, over de acceptatie van risico’s, over de verhouding tussen straf- en bestuursrecht, over de gekozen burgemeester en nog veel meer.

Bekerfinale

Al dagen en weken wordt er gesproken over de dreiging van supportersrellen bij de bekerfinale van Ajax en Feyenoord op zondag 25 april aanstaande. Diep triest, een half leeg stadion, honderden politieagenten, minstens anderhalf miljoen euro belastinggeld en dat allemaal door enkele honderden raddraaiers die chauvinisme en gezonde rivaliteit niet alleen op een ludieke, vreedzame manier kunnen uitleven, maar wier ultieme kick het is om te gaan rellen, vernielen en matten. Diep, diep, diep triest. Je hoeft geen hooligan te zijn om fanatiek vóór een club te zijn en een hekel te hebben aan een andere club. Een normaal mens durft door al dat gedoe niet meer naar de bekerfinale. Laten we ze de lol gunnen en de boel afblazen. Er is toch al geen lol meer aan. Dan heeft het tuig gewonnen. Ik gun het ze van harte.

Den Haag Centraal

Een competitie tussen middelbare scholen om het beste beleidsplan te maken. Over onderwerpen als ‘integratie’ of ‘krachtwijken’. Voor een flink aantal gymnasiummeisjes uit Leiden opgetreden. ’s Middags bleek het Daltonteam (met mijn bloedeigen zoon) gewonnen te hebben met een plan voor taal- en basisberoepsonderwijs voor moeders van kinderen op de basisschool in krachtwijken tijdens de schooltijden van hun kinderen. Zo trots als een pauw.

Iedereen verdient een tweede kans

Met een HALT-straf minder kans op een baan. Dat lijkt ons geen goed plan. Vandaar samen met de collega’s een aantal vragen gesteld. Uit de antwoorden blijkt dat men niet echt weet hoe vaak weigering van sollicitanten plaats vindt en op basis van welke antecedenten (zie elders op mijn site). De strekking van de antwoorden is wel goed. Ook de regering vindt dat iedereen een tweede kans verdient. En natuurlijk moet de veiligheid in acht worden genomen bij de invulling van specifieke functies bij de overheid.

Provincies

Deze moeten inleveren, maar worden het niet eens over de verdeling van de bezuiniging. De rijke CDA-provincies zijn niet solidair met de arme provincies. En het kabinet accepteert dat. Wij niet en er daarom maar eens wat schriftelijke vragen ertegenaan gegooid.

PvdA Den Haag

De afdeling heeft een nieuw bestuur. En wat voor een. Jong, dynamisch en idealistisch. Dat belooft wat. De toekomst van de PvdA in Den Haag ziet er met deze club goed uit. Zie www.denhaag.pvda.nl.

Opbrekingen

Goed dat er hard wordt gewerkt aan de stad. Maar tegelijkertijd ergerniswekkend. Zo ligt de Mient alweer open nadat deze nog geen twee maanden geleden ook al weken openlag, klagen de ondernemers over de Hoefkade terecht over hun onbereikbaarheid en is de tijdelijke regeling voor fietsers rondom de ingrepen in het centrum soms bedroevend. Zou dat niet wat beter kunnen.

Koninginnenach en Kinderparkpop

De economische crisis slaat toe. Beide evenementen komen geld tekort. Verbiest klimt in de Haagse toren om geld op te halen en Kinderparkpop gaat dit jaar niet door. Jammer. Voor Koninginnenach is er een oplossing. Alle horecaondernemers in het centrum kunnen volgens mij met het relatief nieuwe (baat)belastinginstrument waarover gemeenten beschikken, gedwongen worden mee te betalen. Probleem opgelost.