11 april 2010

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op zondag 11 april 2010.

Het fokken van geiten mag van minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vanaf 1 juni weer beginnen in Nederland, ondanks de zeer gevaarlijke ziekte, de Q-koorts. In Nederland zijn 4000 mensen ziek geworden door de Q-koorts, waarvan er meer dan 10 zijn overleden. Naar aanleiding van de Q-koorts was er een landelijk fokverbod ingesteld om de verspreiding van de ziekte te beperken. Wij zijn heel boos over het versoepelen van dit verbod, omdat de risico’s voor de volksgezondheid nog niet goed genoeg in kaart zijn gebracht. Duidelijk is dat de economie opnieuw boven de volksgezondheid wordt geplaatst. De Partij voor de Dieren zal een motie indienen om de versoepeling van de Q-koortsmaatregelen te stoppen.

In 2011 krijgen we hopelijk nieuwe collega’s in het Belgische parlement. Tijdens de federale verkiezingen in 2011 doen twee partijen die opkomen voor dieren mee. De eerste partij, die dezelfde naam heeft als wij: Partij voor de Dieren, deed in 2004 al mee aan de Vlaamse verkiezingen in Antwerpen. De partij heeft een programma waarin meer rechten voor dieren wordt geëist. Speciale aandacht geven ze aan de positie van legbatterijkippen, nertsen en dieren die in het wild leven. De tweede partij ‘Partij voor Dierenwelzijn’ richt zich onder andere op de aanpak van zwerfkatten, de oprichting van een dierenpolitie en hogere straffen voor dierenmishandeling. In België is een kiesdrempel van vijf procent van de stemmen, wat inhoud dat de twee partijen hard hun best moeten doen om in het parlement plaats te kunnen nemen. Maar ik wens ze vanuit Nederland heel veel succes en juich hun plannen tot fusering toe!

In Canada is donderdag weer de jaarlijkse robbenslachting begonnen. Hoewel de markt voor zeehondenbont door het invoerverbod van de Europese Unie sterk is gekrompen, is het aantal zeehonden dat ten noorden van Newfoundland en Labrador mag worden gedood met 15% verhoogd tot 330 duizend.

De Canadese vereniging van robbenjagers verwacht dat maar een klein deel van het toegestane aantal zal worden gedood, omdat drie van de vier vaste opkopers van zeehondenpelzen dit jaar zijn afgehaakt. De robbenjacht voor de oostkust van Canada is de grootste ter wereld. In Europa bestaat veel weerstand tegen de jacht om de wijze waarop jonge zeehondjes worden gedood en gevild.

Het wetsontwerp dat een einde moet maken aan de pelsdierfokkerij is op het laatste moment voor behandeling in de Eerste Kamer teruggetrokken. De ChristenUnie dreigde tegen het wetsontwerp te stemmen wanneer er geen latere invoeringsdatum zou komen en geen ruimere schadevergoeding voor de nertsenfokkers. Omdat de Eerste Kamer geen wijzigingen in een wetsvoorstel kan aanbrengen gaat het nu dus terug naar de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel zal daarom pas in de nieuwe zittingstermijn behandeld kunnen worden, 19 mei begint het verkiezingsreces. Het is jammer dat de indieners van het wetsvoorstel (Waalkens van de PvdA en Van Velzen van de SP) niet terug zullen komen na de verkiezingen, zodat het initiatief door anderen zal moeten worden overgenomen.

Hoe dan ook, we gaan eraan werken om het fokken van pelsdieren in Nederland definitief te verbieden.

Fijn weekend!