Global Zero

Met dank overgenomen van M.H.P. (Martijn) van Dam i, gepubliceerd op donderdag 8 april 2010.

Global Zero, het ambitieuze plan om alle kernwapens de wereld uit te krijgen, begint eindelijk echt gestalte te krijgen. In een interview met de New York Times sprak de Amerikaanse president Barack Obama gisteren over de nieuwe veiligheidsstrategie van de Verenigde Staten - het ‘Nuclear Posture Review’. Hij pleit hierin voor het beperken van de rol van kernwapens wereldwijd en verklaart dat de Verenigde Staten geen nieuwe kernwapens zullen ontwikkelen.

De nieuwe strategie betekent in de praktijk ondermeer dat de VS geen kernwapens zullen inzetten tegen landen zonder nucleaire wapens die zich houden aan het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens, het Non-Proliferatieverdrag (NPT). Mochten de VS toch te maken krijgen met agressie dan zullen ze andere opties dan kernwapens overwegen. Alles om een allesvernietigende strijd te voorkomen.

Ikzelf heb ook al meerdere malen gepleit voor een actievere inzet voor Global Zero. Juist ook vanuit Nederland. Wat mij betreft worden de 22 Amerikaanse kernwapens die zich nu op Nederlandse bodem begeven direct teruggetrokken. Obama’s nieuwe strategie biedt een duidelijke opening hiertoe. Hij stelt “The United States will consult with our allies regarding the future basing of nuclear weapons in

Europe

, and is committed to making consensus decisions through NATO processes.”

En dat is mooi want we moeten echt af van het koude oorlogs-denken dat kernwapens ons veiligheid opleveren. Het is juist het tegenovergestelde: ze vormen een groot risico. Niet alleen vanwege het gevaar van verdere verspreiding, maar ook omdat het hebben van wapens van het ene land, ook het produceren van nieuwe wapens in andere landen uitlokt. Tegelijkertijd heeft een kernbom geen of nauwelijks zelfstandige militaire waarde. De bom is ontworpen om grootschalige vernietiging te veroorzaken en is in onze tijden niet bruikbaar en niet nodig.

Laat Obama’s nieuwe beleid inzake non-proliferatie een stevige aanmoediging zijn voor meer concrete stappen in de komende periode. Laat het ook een aanmoediging zijn voor Nederland om de kans die Obama biedt als het gaat om het terugtrekken van kernwapens uit Europa met beide handen aan te grijpen. Laten we er samen voor zorgen dat Global Zero de komende maanden echt aan kracht wint!