SGP en Tweede Kamerverkiezingen 2010
De SGP1 behaalde bij de verkiezingen van 9 juni 2010 2 zetels in de Tweede Kamer2. Nestor Bas van der Vlies3 maakte voor de verkiezingen bekend terug te zullen treden, hierdoor werd Kees van der Staaij4 lijsttrekker. Het verkiezingsprogramma was getiteld Daad bij het Woord!'. Vóór deze verkiezingen had de SGP ook 2 zetels.
Inhoudsopgave
De SGP haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni 20105 163.581 (1,7%) van de 9.416.001 uitgebrachte stemmen. De partij haalde hiermee 2 zetels. Deze werden behaald in een lijstencombinatie6 met de ChristenUnie7, die beide partijen in totaal 1 extra zetel opleverde.
De SGP ging de Tweede Kamerverkiezingen in met met het programma 'Daad bij het Woord!'.
De speerpunten van het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 was:
Aanpak economische crisis
-
-beter toezicht op de financiële sector; invoering bankbelasting die hoger wordt naarmate de genomen risico's toenemen
-
-verlenging van de deeltijd-WW regeling
-
-verhoging van de AOW-leeftijd met 1 maand per jaar naar 67 jaar
Sociaal- en financieel-economische doelstellingen
-
-afschaffing van de levensloopregeling
-
-handhaving van de hypotheekrenteaftrek
-
-invoering van de kilometerheffing
-
-beperking van de maximale WW-duur tot 1,5 jaar, evenals een herhaald gebruik van de WW
-
-handhaving en verbetering van de Zondagswet
-
-onderzoek naar invoering van een sociale vlaktaks
Zorg
-
-abortus en andere 'ethisch onaanvaardbare zaken' uit het basispakket
-
-handhaving rookverbod
-
-verlaging van de inkomensgrens voor de zorgtoeslag
-
-financiële beloning voor huisartsen
Veiligheid
-
-geen verdere centralisatie van de politieorganisatie
-
-bredere toepassing van het 'supersnelrecht'
-
-einde aan vervroegde vrijlating van gevangenen
-
-einde verjaringstermijn voor zeer ernstige delicten
-
-de doodstraf bij ernstige en onomstotelijk bewezen delicten
Onderwijs
-
-verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding
-
-scholen dienen zich op onderwijs te richten, buitenschoolse opvang hoort daar niet bij
-
-basisscholen krijgen de plicht om de eindresultaten van leerlingen op basis van een erkende toets door te geven
-
-de lengte van masters wordt uitgebreid naar twee jaar; selectie van studenten op basis van kwaliteiten wordt mogelijk
-
-verhoging collegegeld voor de bachelor; gedifferentieerd collegegeld voor de masterfase
Vreemdelingenbeleid en integratie
-
-handhaving verplichte inburgering en verhoging van de eigen bijdrage van inburgering
-
-beperking mogelijkheden gezinshereniging
-
-spreiding van allochtonen om de leefbaarheid van wijken te vergroten
-
-een ingroeimodel voor de sociale zekerheid van migranten
-
-koppeling van stemrecht aan het Nederlanderschap
Overig
-
-afschaffing van het homohuwelijk; gelijkschakeling van niet-huwelijkse samenlevingsvormen met het huwelijk wordt ongedaan gemaakt
-
-geen legalisatie van drugs; sluiting van alle coffeeshops.
-
-verhoging van de landelijke leeftijdsgrens voor alcoholhoudende drank naar 18 jaar
-
-invoering van een bordeelverbod
Letterlijke tekst
Hieronder een overzicht van de kansrijke SGP-kandidaten
Meer over
- 1.De SGP is een behoudende christelijke (reformatorische) partij aan de rechterkant van het politieke spectrum, die strikt volgens Bijbelse normen politiek wil bedrijven. Politiek leider van de SGP is Chris Stoffer. De partij werd opgericht op 24 april 1918 en is daarmee de oudste nog bestaande partij van Nederland.
- 2.De Tweede Kamer is deel van de volksvertegenwoordiging. Zij speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van wetten, controleert de regering en beslist over de vraag of een kabinet (of bewindspersoon) genoeg vertrouwen heeft.
- 3.Politiek voorman van de SGP, die als nestor van de Tweede Kamer gezag verwierf. Studeerde weg- en waterbouw en was werkzaam in het onderwijs. Kwam in 1981, na ruim acht jaar Statenlid in Utrecht te zijn geweest, in de Kamer. Vanaf 1986 fractievoorzitter en partijleider. Voerde in de Kamer het woord over uiteenlopende onderwerpen. Minzame, hardwerkende volksvertegenwoordiger die zich dienstbaar opstelde en geen eerzucht kende. Als nestor ontwikkelde hij zich, ondanks het tamelijk politieke isolement van zijn partij, tot het staatsrechtelijk en 'zedelijk' geweten van de Kamer. Waarschuwde geregeld tegen verruwing van de parlementaire mores.
- 4.Kees van der Staaij (1968) is sinds 1 juni 2024 staatsraad bij de Afdeling advisering van de Raad van State. Hij was van 19 mei 1998 tot 6 december 2023 Tweede Kamerlid voor de SGP. De heer Van der Staaij was in 2010-2023 politiek leider van de SGP. Hij was eerder adjunct-chefjurist bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In de Tweede Kamer hield hij zich onder meer bezig met algemene politiek onderwerpen, veiligheid en justitie, buitenlandse zaken, Koninklijk Huis en volksgezondheid, welzijn en sport. Hij zat verder een werkgroep voor die de herziening van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer voorbereidde en in 2021 een werkgroep over versterking van de positie van de Tweede Kamer. Bij zijn vertrek was hij de nestor van de Kamer.
- 5.Op 9 juni 2010 vonden er Tweede Kamerverkiezingen plaats. Deze waren nodig na de val van het kabinet-Balkenende IV. De PvdA-bewindslieden traden in februari 2010 uit dat kabinet. Grote winnaars van de verkiezingen waren PVV en VVD. De VVD, met Mark Rutte als lijsttrekker, werd voor het eerst de grootste partij door de PvdA met één zetel voor te blijven. GroenLinks won licht. Het CDA leed een (zware) nederlaag, net als SP en D66. De Partij voor de Dieren kreeg voor het eerst (twee) zetels.
- 6.Tot 2017 konden partijen die deelnamen aan Tweede Kamerverkiezingen en die in alle kieskringen een lijst hadden ingediend, als lijstencombinatie (lijstverbinding) meedoen. Een voorwaarde daarbij was dat ze dat in alle kieskringen deden. In het verleden waren de lijsten van SGP en ChristenUnie vaak verbonden, maar ook zijn er recent bijvoorbeeld ook lijstverbindingen geweest tussen PvdA, SP en GroenLinks.
- 7.De ChristenUnie is een christelijke partij, met op sociaal en ecologisch gebied progressieve en op ethisch gebied behoudender standpunten. Politiek leider van de ChristenUnie is sinds januari 2023 Mirjam Bikker. De partij ontstond in januari 2000 als samenwerkingsverband tussen het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) en de Reformatorische Politieke Federatie (RPF). Per 22 januari 2000 zijn de partijen gefuseerd.