Verslavingszorg voor de rijken?

Met dank overgenomen van L.Th. (Lea) Bouwmeester i, gepubliceerd op woensdag 7 april 2010.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lea Bouwmeester

De publiek gefinancierde verslavingszorginstelling Jellinek heeft een private afkickkliniek geopend op Curaçao.

Hoe deze publiek gefinancierde instelling haar private zorg financiert is onduidelijk. Ook vind ik het vreemd dat er wel wordt geïnvesteerd in private luxe afkickklinieken terwijl er wachtlijsten zijn voor het basisprogramma om af te kicken. Reden genoeg om hier, samen met collega John Leerdam, opnieuw vragen over te stellen.

Schriftelijke vragen van de leden Bouwmeester en Leerdam (beide PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

1.

Bent u op de hoogte van het bericht dat Jellinek een luxe kliniek, Jellinek Retreat, opent op Curacao?*

2.

Op welke wijze wordt deze kliniek gefinancierd?

3.

Uit welke bron financiert Arkin, de moedermaatschappij, haar meerderheidsbelang in Jellinek Retreat?

4.

Is Jellinek Retreat een particuliere kliniek? Vindt u het juist dat een publiek gefinancierde merknaam wordt gebruikt voor een private onderneming?

5.

Kunt u garanderen dat er geen sprake is van gebruik van premiegeld? Zo ja, waar blijkt dat uit?

6.

Is het inmiddels mogelijk om in Jellinek Retreat een behandeling te ondergaan die goedkoper is dan 600 euro per dag, zodat lokale Antilliaanse verslaafden er ook terecht kunnen? In hoeverre is er sinds de begrotingsbehandeling Koninkrijksrelaties afgelopen december, waarbij dit onderwerp aan de orde is gesteld, vooruitgang geboekt bij het openstellen van Jellinek Retreat voor lokale Antilliaanse verslaafden?

7.

Is de binnen het Plan Samenwerking Nederlandse Antillen (PSNA) vereiste samenwerking tussen Jellinek Retreat en lokale instanties op het gebied van verslavingszorg op Curaçao inmiddels van de grond gekomen? Zo ja, hoe evalueert u deze samenwerking? In welke mate is er sprake van overdracht van kennis en expertise?

8.

Hoe staat het met de uitvoering van de motie Leerdam c.s. (32 123 IV, nr. 13) betreffende een evaluatie van het Plan Samenwerking Nederlandse Antillen? Wanneer kan de Kamer een rapportage verwachten over de mate waarin het PSNA het geleid tot duurzame ontwikkeling en de groei van werkgelegenheid en in hoeverre de lokale bevolking hier op het gebied van welzijn en welvaart van geprofiteerd heeft?

  • Trouw, 7-4-2010