En ineens vindt de PvdA de JSF niet controversieel

Met dank overgenomen van J.S. (Joël) Voordewind i, gepubliceerd op dinsdag 9 maart 2010, 10:45.

Het zijn wat onwezenlijke tijden. Veel wetsvoorstellen zijn door de Kamer van de agenda afgehaald, ook wetsvoorstellen waar eigenlijk iedereen voor was of waarover al grote overeenstemming bestond. Zoals een herzieningplan voor de jeugdzorg en een wet om overmatig alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan. Voorstellen daarentegen die door de oppositie altijd als controversieel werden bestempeld - zoals de aankoop van nieuwe JSF-straaljagers - wilde de oppositie, inmiddels gesteund door de PvdA, nu plotseling wel bespreken.

Intussen gaan we gelukkig wel door met de parlementaire werkgroep Jeugdzorg. Vandaag hebben we weer een hoorzitting gehad, met jeugdzorgaanbieders, wethouders en gedeputeerden, verschillende bureaus jeugdzorg en de oud-staatssecretaris Clemence Ross-Van Dorp. We zullen nu de hervormingsplannen voor de Jeugdzorg van minister Rouvoet betrekken bij ons eindrapport.

Intussen komen er, nu de Kameragenda is uitgedund, weer nieuwe taken op ons af als Kamerleden. De VerkiezingsProgrammaCommissie moet nu versneld, binnen twee weken, een concept-verkiezingsprogramma schrijven. De leden worden daarover deze week geraadpleegd, maar intussen mogen we ook als Kamerleden onze input leveren. Ook krijgen we als Kamerleden binnenkort een gesprek met de selectiecommissie, die de nieuwe kandidatenlijst voor de Tweede Kamer voor de ChristenUnie moet opstellen.

En inmiddels is de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen al losgebroken. CDA en PvdA zouden er volgens mij verstandiger aan doen, elkaar niet uit te sluiten. Als er 'over rechts' geen coalitie mogelijk is - wat goed denkbaar is - dan zal er toch weer samengewerkt moeten worden. Dat zou ook mijn voorkeur hebben: opnieuw een christelijk sociaal kabinet. Juist nu er 35 miljard euro bezuinigd moet worden, maar ook nu we met elkaar in staat zijn gebleken een cultuurverandering in te zetten naar een betrokken en normstellende overheid die mensen uitzicht geeft en hoop. Maar mogelijk moet het dan wel met andere spelers in het kabinet. Het persoonlijk vertrouwen tussen Balkenende en Bos mag nu wel tot een dieptepunt zijn gedaald, maar laten de partijen dan tenminste boven die individuele schaduwen uitstijgen en kijken naar het landsbelang en wat goed is voor de samenleving.

Joel Voordewind