Maandag 8 maart 2010

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 8 maart 2010.

Gister hebben de Zwitsers de mogelijkheid van een dierenadvocaat voor alle Kantons, van de hand gewezen. Met 70 tegen 30%. Alleen in Zürich blijft de advocaat voor dieren door de overheid betaald worden. Natuurlijk is er andermaal veel onbegrip (hoe kan een paard nou naar de rechtbank?) , maar ik denk dat het een enorme doorbraak is dat inmiddels 30% van de Zwitsers vóór is, zover zijn we hier nog niet. Bovendien heeft Zwitserland een veel betere wettelijke bescherming voor dieren dan wij. Kippen mogen er niet in kooien gehuisvest worden, konijnen mogen er niet solitair gehouden worden en vissen mogen niet door de WC gespoeld worden.

Kom daar maar eens om in Nederland. Een paar jaar geleden kregen vossen in Nederland een wettelijk beschermde status die door het CDA aan de hand van de KNJV vol-ko-men aan flarden geschoten is. Toen vorige maand een vos werd gevonden die in een kooi gevangen was en van dichtbij doorzeefd met kogels, gaf minister Verburg aan dat dat is toegestaan in Nederland. Tsja, dan staat zelfs een dierenadvocaat geheel met lege handen.

Ik heb er echter goede hoop op dat er verandering in de lucht zit. Grote kans dat het CDA eindelijk eens niet zal kunnen gaan regeren na de komende verkiezingen, omdat de PvdA het zich niet kan permitteren en de PVV niet tot meerderheden kan gaan leiden.

Zelfs het CDA ziet wel dat een politicus die leeft van het provoceren van islamieten, geen premier kan worden en ook geen betrouwbare partner zal zijn voor gedoogsteun.

En dus zullen er maar twee opties overblijven: sociaal liberaal met Paars plus GroenLinks of een Progressief kabinet . Maar volgens de peilingen hebben beide varianten op dit moment net geen meerderheid. We zouden weleens de doorslaggevende factor kunnen blijken om een diervriendelijk kabinet mogelijk te maken. Zoals op dit moment feitelijk ook het geval zou kunnen zijn bij de college-onderhandelingen in Amsterdam en Den Haag. Spannende tijden. Kansrijke tijden!

De verandering die in 1913 in de lucht hing is er sneller gekomen dan toen voor mogelijk werd gehouden. En dat gaan we opnieuw meemaken, heel snel al!

http://www.nuentoen.nl/fotos/134436/eerste-vrouwelijke-kiezer-geweigerd.html

Tot morgen!