Woensdag 11 november - Hoofdinhoud
Drukke dag. Eerst een gesprek met een ondernemer over het onderwerp ‘Multimodale reisinformatie’. De man doet mij wat nuttige tips aan de hand die ik kan gebruiken in het debat met staatssecretaris Tineke Huizinga dat morgen op de agenda staat.
Dan, samen met PvdA-collega Lia Roefs, een gedachtenwisseling met twee mensen uit Amsterdam die ons van bruikbare informatie voorzien voor de behandeling van Joop Atsma’s Fietsnota (volgende week geagendeerd). Het gaat vooral over de vraag: hoe ziet een fietspad er qua belijning uit om de veiligheid voor fietsers te vergroten.
Dan drie CDA-fractiecommissies en aansluitend een kort bijpraatmoment over de kwestie ‘Staatsbosbeheer en de erfpacht’.
Om half vier staat het Wetgevingsoverleg Begroting Verkeer en Waterstaat op de agenda. College Koopmans is namens de commissie rapporteur (een rapporteur stelt een stuk of wat technische zaken namens alle partijen aan de orde) en verder zijn de collega’s Roefs (PvdA), Aptroot (VVD) en ik aanwezig. Staatssecretaris Huizinga ontbreekt vanwege rugklachten en het wachten is op minister Eurlings. Om 15.30 uur is hij er niet, om 15.35 ook niet. Wel een handvol ambtenaren. Om 15.45 uur nog geen Eurlings en we zijn het zat. Koopmans dient een motie in, wij steunen die en de voorzitter sluit de vergadering. De berichten achteraf hoe het kwam dat de minister er niet was, lopen qua oorzak uiteen, ofwel: onzinverhalen dus. Hij had er moeten zijn en gaat dit nog wel van de Kamer te horen krijgen.
Elk nadeel heb zijn voordeel, ik heb dus een uur extra tijd en die benut ik door de mailbox even op te schudden. In die mailbox zitten altijd mailtjes van notoire zeurders of goedwillende Nederlanders (of een combinatie daarvan) die naar aanleiding van elke gebeurtenis in Nederland het toetsenbord teisteren om alle 150 Kamerleden hun visie op het gebeurde te geven. Soms gebeurt dat in keurig en beschaafd Nederlands, soms in schuttingtaal van de ergste soort. Mensen die mij individueel mailen en in beschaafde termen, krijgen van mij altijd antwoord, maar als het me niet zint, voeg ik de afzender toe aan de categorie ‘ongewenste afzenders’. Door deze mogelijkheid van het mailprogramma toe te passen, zie ik dit soort mailtjes niet meer; ze verdwijnen automatisch in de prullenbak. Dus als u, lezer, behoort tot deze categorie ‘vaste mailers’, weet u wat er met uw proza gebeurt.
In Nieuwspoort prik ik een vorkje met twee vertegenwoordigers van Siemens, u weet wel, vroeger van de koelkasten, nu meer van de zweeftreinen en allerhande elektronische en andere toepassingen die u niet zo snel meer in de winkel tegenkomt maar die wel degelijk een rol spelen in allerlei toepassingen, ook bij zaken waar ik in mijn portefeuille (Openbaar Vervoer en Tuinbouw) mee te maken heb.
Tenslotte nog een glas wijn met een paar mensen uit de ‘lobbyistenhoek’ (voor de duidelijkheid, dit is een positieve aanduiding, ook voor hen die liever worden betiteld als werkzaam in de public affairs) en dan huiswaarts.