Donderdag 19 november

Met dank overgenomen van J.J. (Jan) Mastwijk i, gepubliceerd op donderdag 19 november 2009.

Eerst een kort gesprek met een medewerker van Staatsbosbeheer over de erfpachtkwestie op de Waddeneilanden. Volgende week debatteren we daarover met minister Verburg. Ik heb de indruk dat de standpunten van Kamer en minister elkaar niet naderen, dus wordt het volgende week een stevig debat.

Om kwart over tien vergadering van de Commissie Rijksuitgaven, gevolgd door een technische uiteenzetting door mensen van het departement van Financiën over het nieuwe subsidiebeleidskader. Dat heeft te maken met het eenvoudiger maken van de subsidieverstrekking zonder daar bij de controle uit het oog te verliezen. Een heleboel dingen kunnen simpeler en sneller, zonder check op check te stapelen.

Inmiddels zijn vader en zoon Wijbinga uit Hoogeveen gearriveerd. Ze hebben een fietsenzaak en willen graag het debat over de Fietsnota van Joop Atsma bijwonen. We scoren snel een uitsmijter in het restaurant en dan draag ik mijn gasten over aan Corrie Donker, vandaag de vervangster van Patricia. Ze moet de heren even bezig houden met een rondleiding en een bezoek aan de publieke tribune in de plenaire zaal.

Ik ga intussen naar het Ronde Tafelgesprek over de ‘plattelandswoning’. Collega Ruud van Heugten heeft een Nota over dit onderwerp geschreven. Het gaat over de vraag hoe je met (voormalige) bedrijfswoningen in het landelijk gebied omgaat. Wat mag wel en wat mag niet en hoe voorkom je problemen. Aanstaande maandagavond debatteren we daarover met Van Heugten en minister Cramer. Namens het CDA ben ik woordvoerder op dit onderwerp en vanmiddag praat de Kamercommissie VROM er over met gemeentebestuurders, een makelaar en een vertegenwoordiger van LTO. Doel is natuurlijk om zoveel mogelijk helder te krijgen hoe de plannen vallen en of er wellicht nog wat moet worden veranderd.

Tussen de bedrijven door moet er ook nog worden gestemd over het Belastingplan en dan begint even na vieren het debat met Joop Atsma en Camiel Eurlings over de nota van Joop: ‘Fietsen in Nederland, een tandje erbij’. Van de kant van de collega’s is er veel lof voor het initiatief van Joop. Er worden veel vragen gesteld en er komen aanvullende ideeën. Ook de minister is positief. Probleem is natuurlijk het geld. De 45 aanbevelingen van Joop zijn deels uit te voeren zonder veel extra centen, maar andere voorstellen vragen wél veel geld. De Kamer spreekt uit dat deze Nota een goede richtlijn is om de komende jaren te hanteren als instrument om het fietsbeleid in Nederland verder vorm te geven. Na drie uur intensief discussiëren, besluiten we om de tweede termijn van de Kamer volgend voorjaar te laten plaatsvinden. Niet omdat we het niet eens zijn, maar meer omdat er heel veel bij komt kijken en het onderwerp te belangrijk is om ‘er even door te jassen’.

De heren Wijbinga hebben met belangstelling geluisterd. Tijdens het nuttigen van de Chili con carne in Nieuwspoort melden ze dat ze niet hadden gedacht dat een debat van drie uur zo snel voorbij zou zijn. Dus dames en heren lezers van dit dagboek: politiek hoeft dus niet saai te zijn!

Rond half negen schop ik hen op vriendelijke wijze de deur uit, pak mijn spullen en rijd huiswaarts. CD’tje aan, beetje meezingen. Morgen in de krant lees ik wel hoe dat nu precies gegaan is in Brussel.