Weblog werkbezoek USA - Hoofdinhoud
In het Europees Parlement ben ik aangesloten bij de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers. Onze gezamenlijke motto is “Europese samenwerking ja, superstaat nee”. Met 9 andere collega’s vorm ik het fractiebestuur. Dit bestuur maakte in de week dat - helaas, helaas - ons kabinet viel een studiereis naar de Verenigde Staten.
Doel van de reis was om de trans-Atlantische betrekkingen - waaraan wij zeer hechten - aan te halen en inzicht te krijgen in de hoofdpunten van de Obama-regering.
Wij hebben meerdere dagen een reeks van gesprekken gevoerd met mensen uit de Senaat, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Atlantische Raad, de Internationale Missie voor Recht en de staf van de President. Zelf was ik onder de indruk van onze gesprekken op het Statedepartment. Wij spraken de directe adviseurs van Minister Clinton op de terreinen Midden-Oosten, Oekraïne, Rusland, Europa en Iran. In het bijzonder de ontmoeting met de directeur Iran-zaken vond ik indrukwekkend. Hij bleek jaren in het land te hebben gewoond en wat mij trof was de bijzonder grote kennis van de man van Perzië en Iran en zijn grote kennis van het farsi en de cultuur van het land. Soms zijn er van die ontmoetingen die blijven je nog heel lang bij: dit was er zo één.
Naast het Witte Huis staat een groot en voor Amerikaanse begrippen antiek gebouw waarin de staf van het Witte Huis is gevestigd. Daar werken stuk-voor-stuk topadviseurs. Eén van hen gaf aan collega Bradbourn en mij een toelichting op het Obama-programma genaamd “the Open Government”. Hij is projectleider daarvan en vertelde met enthousiasme, dat departementen en overheidsinstellingen sinds kort transparant moesten zijn. Ze moeten geregeld prestatie-indicatoren maken en die publiceren. Doel: meer openheid voor de burgers zodat die konden zien hoe departementen en overheidsinstellingen presteerden. Ook voor ziekenhuizen en dat soort instellingen zou dit systeem ingevoerd gaan worden.
Wij waardeerden de beoogde transparantie in de administratie: dat is ook speerpunt van onze ECR-fractie. Maar wij hadden ook wel enkele vragen zoals “poetsen de departementen en instellingen hun cijfers die goed zijn niet op, en drukken ze de slechte prestatie-indicatoren niet weg “, “vraagt de controle op die geleverde cijfers niet veel bureaucratie” en “zou de gemiddelde Amerikaan z’n gedrag hierdoor nu echt gaan veranderen door wel naar instelling x maar niet naar instelling y te gaan “ zo vroegen wij. Er volgde een levendig gesprek dat voor ons en hem erg nuttig was.
Dit zijn enkele speerpunten uit een zeer geslaagd en bijzonder nuttig bezoek. Waarvan u ook enkele foto’s kunt zien op de fotopagina.