Raming (Tweede en Eerste Kamer)

Met dank overgenomen van Parlement.com.

De raming is een jaarlijkse berekening van de uitgaven van de Staten-Generaal1. De raming wordt vastgesteld door de Kamers en vervolgens aan de minister van Binnenlandse Zaken gestuurd die de raming opneemt in het hoofdstuk 'Staten-Generaal' van de rijksbegroting2.

In de Tweede Kamer3 vindt de behandeling van de Raming meestal in mei of juni plaats. Sinds 1970 gebeurt dat in het openbaar, daarvoor achter gesloten deuren.

 

Meer over

  • Staten-Generaal1

  • 1. 
    Onder de Staten-Generaal verstaan we de Tweede en Eerste Kamer gezamenlijk. Formeel is er dan ook sprake van de Eerste Kamer der Staten-Generaal en van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Beide Kamers kunnen tevens in Verenigde Vergadering bijeenkomen.
     
  • 2. 
    In de Rijksbegroting staan de verwachte verplichtingen, uitgaven en ontvangsten van de rijksoverheid voor het komende jaar. De Rijksbegroting bestaat in feite uit een aantal afzonderlijke begrotingen (begrotingsstaten en toelichtingen), per ministerie en voor specifieke fondsen.
     
  • 3. 
    De Tweede Kamer is deel van de volksvertegen­woor­di­ging. Zij speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van wetten, controleert de regering en beslist over de vraag of een kabinet (of bewindspersoon) genoeg vertrouwen heeft.