Het nieuwe politieke modewoord

Met dank overgenomen van H. (Helma) Neppérus i, gepubliceerd op donderdag 25 februari 2010.

Heerlijk, we hebben weer een nieuw modewoord: controversieel. Heit woord bestond al heel lang, maar nu staat het elke dag in alle kranten. De aandacht er voor heeft alles te maken met de val van dit kabinet. Het kabinet had niet veel met elkaar en vergat dat er echt wat moest gebeuren in deze economische crisis.Ik heb het debat over Uruzgan met verbijstering gevolgd.

Nadat het gezelschap uiteen knalde is het modder gooien meteen begonnen net als het draaien. Twee maanden geleden was de het CDA nog voor de km-heffing en nu is het onderwerp controversieel. Anders gezegd, het CDA wil die heffing niet meer. Vandaag kreeg ik veel emails van de griffie van de Kamer met lange lijsten om komende week over te besluiten: al of niet controversieel. Nog niet zo lang geleden, was het voldoende als één partij zei, we willen niet verder met dit onderwerp, maar dan zou er weinig overblijven en zou de Kamer nu al op verkiezingsreces kunnen.

We zullen het gaan zien. Ik wil verder praten over het klimaat, maar er moet wel een onafhankelijk onderzoek komen naar het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Ook wil ik best verder praten over het stijgende water en over hoe dat aan te pakken. Ik hoop dat er dan wel bereidheid is om rustig na te denken over, of de eikpunten wel kloppen: stijgt het water echt wel zo snel als het IPCC beweert en juist de mening van dat panel is de basis voor het rapport Veerman over het stijgende water. Ik zeg nu niet, dat het onderwerp controversieel is, , maar het is wel verstandig om na te denken over moeten we straks , 100, 80 of 60 miljard uitgeven aan dijkversterking.