Bidden en werken - Hoofdinhoud
De politieke storm van vorige week is weer wat geluwd. Het gesprek dat we dinsdag in de Kamer hadden met de commissie-Davids over Irak, verliep prima. Dat wil zeggen: veel goede, inhoudelijke vragen over bijvoorbeeld de omstreden kwestie van het volkenrechtelijke mandaat. Opvallend vond ik ook dat de commissie op het gevoelige punt van de onvolledige informatievoorziening aan de Kamer over een Amerikaans verzoek aangaf dat er op dit punt geen grondwettelijke rechtsplicht was om de Kamer te informeren. Daarmee is een belangrijke politieke angel eruit.
De ongelooflijke catastrofe in Haiti is deze week natuurlijk heel veel in het nieuws geweest. Donderdag hebben we er ook in de Kamer over gesproken met de ministers Koenders en Verhagen. In mijn bijdrage heb ik verwoord dat er gelukkig niet alleen veel gewerkt wordt om in de grote noden te voorzien, maar dat er ook veel gebeden wordt in dit land, en voor dit land!
Het is voor de langere termijn zaak dat de aandacht voor Haiti blijft, als straks de camera’s weer wegzwenken. Ook voor de aardbeving was het al een ontzaglijk arm en triest land - toen was het echter veelal een vergeten gebied!
Deze week hebben we in de Kamer ook gedebatteerd over de modernisering van het gevangeniswezen. Gelukkig geeft de staatssecretaris Albayrak nu in goed overleg met maatschappelijke organisaties zoals Exodus en Gevangenenzorg invulling aan mijn motie om tot een heldere beleidsvisie over vrijwilligerswerk ten behoeve van gevangenen te komen.
Een belangrijk discussiepunt in dit overleg was ook de omgang met levenslang gestraften. Ik heb de staatssecretaris gesteund in het uitgangspunt dat als de rechter levenslang oplegt, het uitgangspunt ook moet zijn dat dit echt levenslang is. Het gaat om een buitengewoon ernstige straf, maar ook om zeer ernstige delicten. Nabestaanden van iemand die bijvoorbeeld door een moord om het leven zijn gekomen, hebben bovendien ook levenslang met de gevolgen ervan te maken.
Donderdagavond en vrijdag waren er veel partij-activiteiten. Een mooie startbijeenkomst in Den Haag bijgewoond van de SGP met het platform christelijk-sociaal Den Haag. Ook diverse christenen uit migrantengroeperingen waren hierbij aanwezig. Goede ontmoetingen gehad met bijvoorbeeld enkele mensen uit de Egyptische koptisch-orthodoxe kerk.
Vrijdagmiddag in Maarsbergen een zeer stimulerende bijeenkomst bijgewoond die de SGP voor interne bezinning had opgezet met enkele vooraanstaande rechtswetenschappers over het thema staatsrecht en religie.
’s Avonds heb ik de SGP-jongeren gecomplimenteerd met hun politiek-filosofische inzet. Een hele prestatie dat zij hun tanden hebben gezet in de formulering van kernideeën. In Middelharnis was er een bijeenkomst hierover belegd, waarop jeugdwerkadviseur Dirk Jan Nijsink een toelichting hierop gaf en ikzelf een korte reactie mocht geven. Vervolgens hield dr. Klink - een broer van de minister, predikant in Hoornaar - een indrukwekkende lezing over het gedachtengoed van onder meer Burke en Groen van Prinsterer, de verschillen tussen de Amerikaanse en de Franse Revolutie. Buitengewoon inspirerend!